Európai víziójáról írt Sebastian Kurz a vezető német lapban

2019. május 20. 20:14

Épp azon a hétvégén jelent meg az osztrák kancellár Európa-politikai alapvetése a Frankfurter Allgemeine Zeitungban, amikor összeomlott a kormánya a Strache-botrány miatt. Kurz szerint a szabad demokrácia és a liberális jogállam az, ami Kurz szerint leginkább összetart bennünket a határok nélküli Európában, ezek az alapértékeink.

2019. május 20. 20:14

Sebastian Kurz osztrák kancellár új európai víziójáról írt a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap szombati számának vendégkommentárjaként. A cikk éppen azon a napon jelent meg, amikor az osztrák kormányzat összeomlott és a kancellár végül új választást kezdeményezett Heinz-Christian Strache szabadságpárti elnök botrányos videója után.

Kurz FAZ-ben megjelentett cikkében kifejtette, hogy aki az Európai Unió része kíván lenni, annak tisztelnie és becsülnie kell az alapértékeket.

Úgy vélte, nem megengedhető, hogy egyes tagállamok bár készek Brüsszelből szubvenciókat elfogadni, ezzel egyidejűleg gyengítik a közös értékalapot. Egy új európai szerződés szükségességére mutatott rá, valós szankcionálási rendszerrel. A migráció és határvédelem kérdésében kijelentette, hogy a Frontex-szel együtt hatékonyan kell védeni a külső határokat, a migránsokat regisztrálni kell, az illegális migránsokat pedig megállítani. Úgy vélte, a szubszidiaritásnak érvényesülnie kell Európában, ahol az EU csak a fontos kérdésekkel foglalkozna, melyeket kizárólag közösen lehet megoldani. A kancellár szerint sürgősen megoldást kell találni az EP Strasbourg és Brüsszel közötti ingázására is – melyre AKK CDU-elnök korábbi interjúiban szintén utalt –, csökkentené az EB-biztosok számát egy rotációs elv alapján, és Weberrel egyetértésben legalább ezer rendeletet és irányelvet törölne el. Kurz kifejtette továbbá, hogy nem lát ellentmondást az EU globális versenyképességének fenntartásában, és a bolygó védelme között, az EU-nak meg kell mutatnia, hogy a fenntarthatóság és a jólét megfér egymás mellett, sőt mi több, kéz a kézben jár egymással, amihez nem kell más, mint innováció. 

Kurz javaslatainak főbb tartalmi elemei a következők:

Új EU-szerződés és a szankciós rendszer reformja

Az EU szinte mindig válságüzemmódban (pénzügyi válság, euró-válság, migrációs válság, klímaválság, Brexit-káosz) volt és van, és a politikai keretek nem tudtak megfelelő választ adni ezekre a válságokra. A közelgő európai választás ezért jó időpont arra, hogy tanuljunk a múltból, és közösen építsük fel az EU új fundamentumát – véli Kurz – utalva ezzel egy új európai szerződés létrehozására.

Az elmúlt években Kurz meglátása szerint az alakította az EU-t, hogy nem tartották be a szabályokat, ami az egységet veszélyezteti. Hiszen ha csupán egyetlen egy tagállam is felelőtlenül cselekszik, végül mindenki viseli annak következményeit. Így egy új európai szerződésnek a világos játékszabályok lefektetése mellett szankciókról is kell rendelkeznie, melyek valóban hatásosak.

Úgy véli, hosszútávon nem lehet tolerálni, hogy egyes tagállamok tisztességesen gazdálkodnak és átültetik a szükséges reformokat, míg mások továbbra is adósságot csinálnak, és Brüsszelre hagyatkoznak, ha gond adódik. A Stabilitási és Növekedési Paktum megsértése esetén szükség van egy újrastrukturált eljárásra a szerződés 126-os cikkelye szerint – világos és automatikus következményekkel. Az eljárás végén pedig fenn kell állnia annak a valós kockázatnak, hogy az adott tagállamtól megvonásra kerül szavazati joga.

A szabad demokrácia és a liberális jogállam az, ami Kurz szerint leginkább összetart bennünket a határok nélküli Európában, ezek az alapértékeink. Viszont ezeken az alapvető területeken is újra meg újra szabálytalanságokba ütköztünk, melyeket nem tolerálhatunk tovább. A 7-es cikkely szerinti eljárás szigorítására van szükség, mely valódi következményekkel kell járjon a tagállamokra nézve.

Migráció és határvédelem

Az uniós külső határral rendelkező tagállamok teljes támogatására szólított fel a határvédelem terén. A külső határokat a Frontex-szel együttműködésben, hatékonyan kell védeni, minden migránst regisztrálni kell, és minden illegális migránst meg kell állítani. Korábban a migránsok gyakori továbbengedése káoszt teremtett Közép-Európában, melynek politikai és társadalmi feldolgozása a mai napig folyik. Éppen ezért nem ismétlődhet meg a 2015-öshöz hasonló káosz, az Eurodac-rendeletnek szankciós mechanizmust is tartalmaznia kell. 

Szubszidiaritás, Brüsszel vs. Strasbourg, EB-biztosok számának csökkentése

Kurz szerint a szubszidiaritás Európájára van szükség: egy olyan Európára, mely a csak közösen megoldható, fontos kérdésekkel foglalkozik; és visszavonul minden olyan területről, ahol a tagállamok vagy régiók saját maguk is döntést tudnak hozni.

Mindezek mellett számára nehezen felfogható, miért ingázik a teljes EP Brüsszel és Strasbourg között, és szerinte az EU-biztosok számát is csökkenteni kell. A tagállamok továbbra is állíthatnak EU-biztost, viszont ez rotációs elv alapján történne. Továbbá miután most divatos, hogy minden egyes kihívásra új uniós testületet találunk ki, azt javasolja, hogy legalább minden újért cserébe egy fennállót meg kellene szüntetni. Csakúgy, mint – ahogy Manfred Weber szerint is – legalább ezer rendeletet és irányelvet is.

Gazdaság kontra  klímavédelem

Versenyképességünket fenn kell tartani egy globalizált világban, de ezzel egyidejűleg környezetünket és bolygónkat is védeni kell – mutat rá Kurz. Gyakran azt állítják, hogy választanunk kell a kettő között, hiszen a gazdaság és a környezet érdekei nem összeegyeztethetőek. Kurz szerint viszont ez nincs így: Európának meg kell mutatnia, hogy a fenntarthatóság és a jólét kéz a kézben járnak, ehhez pedig innovációra van szükség – kiállva ezzel a megújuló energiák bevetése mellett.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. május 23. 19:32
Teljesen világos, hogy Európa és az Európai Únió kibékíthetetlen ellentmondásainak főoka - egyrészt az I. és a II. világháború és annak következményei, - másrészt a kontinens országainak egyenlőtlen gazdasági fejlődése (a nyugati országok gyarmatosító történelmi múltjával tetőzve). Legalább egy évszázad szükséges ahhoz, hogy normális közviszonyok jöjjenek lére Európában, amikor már nem lesznek "alsóbb" és "felsőbb" rendű nemzetek földrészünkön. Bizonyos silány fogalmaktól, mint populizmus, nacionalizmus stb.meg kell szabadulnunk, mert ezeknek a fogalmaknak semmi értleme a huszonegyedik században. Ezeket a fogalmakat műveletlen, tehetségtelen politikusok és politológusok használják, mert nincs más mondanivalójuk, és papagályként ismétlik azokat...
Héja
2019. május 21. 10:18
Kicsit ide, kicsit oda... Kurz politikai kurzusa imbolyog, mint a libikóka.
brabant89
2019. május 21. 10:07
"Kurz szerint a szabad demokrácia és a liberális jogállam az, ami Kurz szerint leginkább összetart bennünket" Rajcsányi, amikor gyakornokot kerestetek, a magyar nyelv ismerete helyett csak a fideszhűség volt szempont?
Mutimi
2019. május 21. 09:57
"A külső határokat a Frontex-szel együttműködésben, hatékonyan kell védeni, minden migránst regisztrálni kell, és minden illegális migránst meg kell állítani. " De szép. Első olvasatban. Csak a lényegről hallgat. Az eb ott lehet elhantolva, kit tekintenek illegálisnak, és kit nem. Akár mindenkit beengedhetnek, mert a migráció jó dolog. A bűnözés is megszűnik, ha hatályon kívül helyezzük a Btk.-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!