Korlátozzák az internet használatát Kambodzsában

2018. július 05. 10:03

Kambodzsában bezárják a kormány szerint hamis híreket közlő internetes oldalakat.

2018. július 05. 10:03

Kambodzsában bezárják a kormány szerint hamis híreket közlő internetes és közösségi oldalakat – mondták tisztviselők, akik szerint a művelet már csütörtökön kezdetét veszi, miután az ügyben idén már két irányelvet is elfogadtak.

A Phnom Penh Post című napilap beszámolt arról, hogy három minisztérium is azt közölte, rajtaütnek a társdalom biztonságát megzavaró, káoszt és zavart keltő, valamint a július 29-i parlamenti választásokba vetett bizalom aláásását célzó oldalakon.

A legjelentősebb ellenzéki tömörülés, a Párt Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP), amelyet a hatóságok feloszlattak, a választások bojkottjára szólított fel.

Phosz Szovann, az információs minisztérium tisztviselője azt mondta szerdán a Phnom Penh Postnak, hogy a hatóságok a távközlést felügyelő szerveken keresztül intézkednek, illetve a rendőrség veszi őrizetbe a szabálysértőket.

A kambodzsai távközlési hatóság szóvivője, Im Vutha kijelentette: száz százalékig ellenőrzésük alatt tartják az információkat az ország domain nevét (.kh) tartalmazó oldalakon. Ezeket az oldalakat lezárhatják, ha azokon a társadalom biztonságát és a közrendet befolyásoló bűnügy kerül fel. A többi, a .com vagy .org domainnevek használóinál, mint például a Facebook, nehezebb az ellenőrzés megvalósítása – tette hozzá.

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök a héten azt mondta, hogy a kormány hat percen belül meg tudja állapítani bármelyik Facebookot használó tartózkodási helyét.

Az elmúlt két hónapban legalább három Facebook felhasználó ellen emeltek vádat amiatt, hogy megosztott vagy posztolt olyan közleményt, amely állítólag megsértette az uralkodó személyét védő törvényt. Emberjogi szervezetek aggodalommal szóltak ezekről az eljárásokról, mert szerintük ezeknek korlátozó hatásuk van a szólásszabadságra.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2018. július 05. 12:56
"Hun Sen kambodzsai miniszterelnök a héten azt mondta, hogy a kormány hat percen belül meg tudja állapítani bármelyik Facebookot használó tartózkodási helyét." Valaki tudna segíteni, hogy hol találom Mark Zuckerberg tiltakozó, elhatárolódó és az emberi jogokért aggódó közleményét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!