Újabb hackelés: a Demokrata Párt összejátszott a mainstream médiával

2016. június 17. 19:03

A magát Guccifernek nevező erdélyi taxisofőr után újabb hacker tűnt fel Guccifer 2.0 néven, aki a Demokrata Párt szervereit feltörve számos bizalmas dokumentumot tett közzé a párt kampányfinanszírozásáról és Trumppal szembeni stratégiájáról. Kiderült, hogy hollywoodi sztárok is támogatták Clinton kampányát. Egy kiberbiztonsági cég szerint az orosz kormány áll a hacker-akció mögött.

2016. június 17. 19:03

Több ezer dokumentumot letöltött a Demokraták Országos Bizottságának (Democratic National Committee, DNC) szervereiről – állítja a magát Guccifer 2.0-nak nevező hacker, aki a blogján közzé is tett több „bizalmas” megjelölésű iratot. Ezek közt van többek között egy riport a republikánus elnökjelölt Donald Trumpról, több táblázat a demokraták kampányának támogatóiról – köztük Steven Spielbergről és Morgan Freemanről – és az általuk adományozott összegekről, valamint egy titkosnak minősített dokumentum a párt nemzetbiztonsági programjáról.

Guccifer 2.0 – akinek álnevét a Clinton levelezését feltörő erdélyi hacker ihlette – a poszt végén azt írja: a dokumentumok és e-mailek nagy részét átadta a Wikileaks-nek, akik nemsokára publikálják azokat.

Az iratok arra utalnak, hogy Clinton, a DNC és a mainstream média megpróbáltak összejátszani, hogy Clintont minél pozitívabb színben tüntessék fel – írja az Inquisitr, hangsúlyozva, hogy bőven többről van szó, mint a Trumpról szóló anyagok kiszivárgásáról. A DNC számos olyan kérdést és információt juttatott el a mainstream médiának a republikánus jelöltekkel kapcsolatban, amelyek később megragadtak a híradásokban, és amelyeket az újságírók meg kellett, hogy kérdezzenek a jelöltektől – írja a portál.

2015 májusának végén – nem sokkal, miután Clinton bejelentette, hogy aspirál az elnökjelöltségre – a DNC készített a fősodratú médiának egy dokumentumot, amely kifejezetten a republikánus jelöltek diszkreditálására irányult. Eszerint off the record háttérbeszélgetéseken kell felkészíteni a riportereket a jelöltekkel való interjúkra. Ezt a dokumentumot különösen azután kezdték el terjeszteni, hogy Bernie Sanders is bejelentette: indul a demokrata elnökjelöltségért.

A kezdeti demokrata-kampánydokumentumokban sem Sanders, sem más, korábbi demokrata elnökjelölt-aspiránsok nem szerepelnek. Az Inquisitr szerint ez is az bizonyítja, hogy a DNC már a legelejétől kezdve Clinton mellett volt elkötelezve, miközben az előválasztás során a DNC-nek pártatlannak kellene maradnia.

A hackelés kivizsgálásával egy CrowdStrike nevű techcéget bíztak meg: szerintük a hackelés mögött az orosz kormány áll.

Eközben a Wikileaks-alapító Julian Assange úgy nyilatkozott: Clinton e-mailjeinek következő adagja, amit nyilvánosságra fognak hozni, már elég lenne ahhoz, hogy megvádolják az elnökjelöltet és volt külügyminisztert, de kétséges, hogy az FBI megteszi-e ezt a lépést.

 

Fotó: Gage Skidmore, Flickr

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Samott
2016. június 18. 15:31
"Kiderült, hogy hollywoodi sztárok is támogatták Clinton kampányát." - Tenyleg? Kiderult? Mekkora meglepetes, vegulis alig lehet olyan "hollywoodi sztárt" talalni, aki a republikanusokat tamogatna.
Lotti
2016. június 18. 13:22
Tessék mondani, mi itt a látnivaló ? Vagy létezik olyan, átlagosan tájékozott ember akit meglepnek a hasonló hírek ?
kiss.istvan770
2016. június 18. 12:24
„A hackelés kivizsgálásával egy CrowdStrike nevű techcéget bíztak meg: szerintük a hackelés mögött az orosz kormány áll.” Ha nincs, akkor majd készül rá bizonyíték. Valamivel igazolni kell, hogy az Északi Jeges Tengertől Törökországig az orosz határra települt a NATO. Az a gyanúm mindegy, hogy a két alkalmatlan bohócjelölt közül melyik győz. Mindkettőt a világ vagyonának nagy részével rendelkező milliárdosok fogják irányítani, a háttérből.
Karbantartó9
2016. június 18. 05:24
Az osztrák valasztási csalás miatt megismétlik a választásokat. Clintonék már előre megvették a médiát, helyből csaló kérdéseket feltevő riporterekkel. Csalás, csalás. Ahol ballib van, ott ez van. Ezek a ballibek. Ezeket kell kisöporni a politikából. Tegnap megyek az M6-oson Pécs felé, nézem a a 4 db semmi-értelme alagutat, amit gyurcsányék építettek, és felháborodok, hogy még ez az ember nyilvánosan ki meri mondani másokra, hogy korrupció. Ezeknek olyan vastag a pofájukon a bőr, mint az elefánt talpa. Hányinger az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!