Hollande: Az Iszlám Állam a felelős

2015. november 14. 11:52

Az Iszlám Állam terrorszervezet háborús tettének nevezte Francois Hollande francia elnök a péntek esti párizsi merényletsorozatot. Hollande leszögezte: a terrortámadás az egész világhoz szól.

2015. november 14. 11:52

Hollande: Ez az Iszlám Állam háborús tette volt

Francois Hollande francia elnök szombati televíziós beszédében az Iszlám Államot tette felelőssé a péntek esti párizsi merényletekért. Az elnök úgy fogalmazott: „ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia”.

A támadások egy olyan szabad ország ellen, mint Franciaország, gyakorlatilag az egész világhoz szólnak – mondta Hollande. Az elnök azt is leszögezte, hogy a külföldről előkészített és külföldi segítséggel véghezvitt barbár támadást nyomozásnak kell felderítenie.

Hollande háromnapos nemzeti gyászt rendelt el és közölte, hogy napokig az utcákon maradnak a rendőrök és a melléjük kirendelt katonák.

Merkel: Együtt sírunk

Mi, a német barátok együtt sírunk önökkel, és együtt harcolunk azok ellen, akik ezt a felfoghatatlan tettet elkövették” – mondta a kancellár. A német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez - hangsúlyozta Angela Merkel. Hozzátette, hogy megbeszélést tart az illetékes miniszterekkel a további teendőkről.

Párizsban a szabadság ellen intéztek támadást, de a szabadság erősebb minden terrornál – fogalmazott a német kancellár. A terroristák nemcsak Párizs ellen, hanem „mindannyiunk ellen” intéztek támadást, ezért „a választ is közösen fogjuk megadni” – hangsúlyozta Angela Merkel. emcsak a biztonsági szervek fellépése révén, hanem „polgárként is világos választ adunk” azzal, hogy „öntudatosan képviseljük értékeinket”, az emberiesség, a felebaráti szeretet, a közösség iránti elkötelezettség értékeit. „Hisszük, hogy minden embernek joga van az élethez és a boldogság kereséséhez”, és „hiszünk az egymás iránti tisztelet és a tolerancia” értékében – mondta a német kancellár.

A német szövetségi belügyminisztérium helyzetértékelése szerint a terrorfenyegetettség szintje egyelőre nem változott Németországban. A tárca ezzel kapcsolatban évek óta azt a tájékoztatást adja, hogy a fenyegetettség jelentős, de elméleti, „absztrakt”, ami azt jelenti, hogy nincs készülő támadásra utaló konkrét jel, de bármikor történhet merénylet.

Sajtóértesülések szerint Angela Merkel a kormány több tagjával válságtanácskozást tart a berlini kancellári hivatalban 13 órától. A megbeszélésen részt vesz Thomas de Maiziere belügyminiszter, Ursula von der Leyen védelmi miniszter, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Sigmar Gabriel alkancellár és Peter Altmaier kancelláriaminiszter.

Franciaország nincs egyedül

Franciaország a terrorizmus elleni harc frontvonalába került, de Franciaország nincs egyedül. Ez a harc egész Európa harca, és mindenkié a szabad világban” – fogalmazott a francia elnöknek küldött levelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. „A francia nagy, erős és rugalmas nemzet, le fogja tudni győzni a tragédiát” – tette hozzá.

Donald Tusk levelében kiemelte, hogy az Európai Unió segítséget nyújt Franciaországnak. A tragikus, gyalázatos terrorcselekmény nem érheti el célját, nem győzhet a szétválasztás, a félelem, és nem áshatja alá a szabadságot. A szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiért az Európai Unió valamennyi kormánya és nemzete kiáll – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

A politikus ígéretet tett levelében arra, hogy a világ húsz legfejlettebb országának (G20) vasárnapi törökországi csúcstalálkozóján arra kéri majd a résztvevőket, tegyenek a terrorfenyegetettség elhárításáért. Gondoskodni fogunk arról, hogy Franciaország újra biztonságos legyen, és mindent megteszünk azért a következő hónapokban, hogy Európa terrorellenes stratégiája megfeleljen a kihívásoknak – fogalmazott levelében Donald Tusk.

Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját, Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke pedig még hajnalban részvétét fejezte ki a francia elnöknek.

A francia elnöknek küldött táviratában részvétét fejezte ki Áder János is az áldozatok hozzátartozóinak és felgyógyulást kívánt a sebesülteknek. Franciaország az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására – írta Áder.

 

Fotó: Reuters

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2015. november 15. 03:16
Álszent, farizeus Angela Hitler még jó, hogy készít egy sírós szelfit Hollandevel. De Hollande is megérdemelné, hoy megtáncoltassák. És Merkel és Hollande EZT A HÁBORÚT AKARJA KVÔTÁKKAL SZÉTTERÍTENI A KONTINENSEN?!! Merkel! A durva anyád!
Nyest
2015. november 15. 00:07
Jól nézzétek meg ezt a képet; egy bukott politikust láthattok, aki talán most ébredt rá, hogy a hatalom birtokában elárulta a hazáját, és a nemzetét. Ha Charles de Gaulle most feltámadna, és végigsétálna Párizs utcáin, azt hihetné, hogy a '60-as évek Algírjában van: pepita utcai bazárok, néger és arab arcok, fegyveres katonák... Nem hiába akarta távol tartani az országát Amerikától; sejthette, merre halad az "új világrend", bár azt nem tudhatta, hogy egyszer még a nemzetet is felhigítják, elveszik öntudatát, és alapjaiban rengetik meg a szabadság eszméjét.
csurcsányi
2015. november 14. 22:40
És akkor azért ez után tőlük vesszük az olajat,ez már lemaradt Hollande-től.
Peter8811
2015. november 14. 19:08
"Hol fejezze ki együttérzését a párizsi terrortámadás miatt Budapest?" Trianonban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!