Bevándorlás: a földközi-tengeri műveletről dönt hétfőn az Európai Unió Tanácsa

2015. június 21. 11:46

Várhatóan hétfői ülésükön döntenek az uniós külügyminiszterek az illegális bevándorlás és az embercsempészet elleni földközi-tengeri akció első szakaszának megkezdéséről. A folytatáshoz szükség lenne az ENSZ BT hozzájárulására is, hogy már a líbiai partoknál meg tudják állítani a hajókat. Az ENSZ BT azonban arra vár, hogy Líbiából ezt kérjék.

2015. június 21. 11:46
Az EU-országok külügyminiszterei várhatóan döntenek hétfői luxembourgi tanácskozásukon az illegális migráció megfékezését célzó földközi-tengeri katonai művelet első, felderítési szakaszának a megkezdéséről. A megbeszélésen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.
 
Az elmúlt hónapokban egyre drámaibb méreteket öltött a Dél-Európába irányuló illegális migráció: Észak-Afrikából, döntően Líbiából embercsempész bandák túlzsúfolt lélekvesztőkön indítanak útnak főként Olaszország partjai felé a háborúk, egyéb konfliktusok, illetve a nyomor elől menekülő afrikai, közel-keleti, ázsiai embereket. Az Európába eljutó tízezrek mind nagyobb terhet jelentek a célországoknak, miközben a tengeren időnként felborulnak, elsüllyednek ilyen járművek, és a menekülőket százával nyeli el a hullámsír.
 
Az EU-országok csúcsvezetői áprilisban úgy döntöttek, hogy az uniónak erő alkalmazásával is fel kell lépnie az embercsempészek tevékenysége ellen. A tagállamok külügyminiszterei május 18-án életre hívták az EUNAVFOR Med elnevezésű tengeri műveletet, amelynek a parancsnoka Enrico Credendino olasz ellentengernagy. A műveletbe több uniós ország hadihajója kapcsolódik be. 
 
A műveleti tevékenység első szakasza – amelynek a megkezdéséről most döntés várható – légi és haditengerészeti felderítésre, értesülések gyűjtésére, a csempészek által leggyakrabban használt útvonalak feltérképezésére, valamint szükség esetén a nyílt tengeren bajba került hajókon levő emberek mentésére korlátozódik. Ahhoz, hogy már a líbiai partoknál – lehetőség szerint a menekültjárművek útnak indítása előtt – katonai erőt alkalmazzanak a csempészekkel szemben, az EU szeretné megszerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazását, amihez viszont a BT-ben jelenleg uralkodó álláspont szerint szükség lenne a líbiai hatóságok ilyen irányú segítségkérésére. Csakhogy Líbiában jelenleg nem működik olyan elismert állami struktúra, amelyről elmondható lenne, hogy egyértelműen uralja a helyzetet – legalábbis végig az ország tengerpartja mentén.
 
Claudio Graziano, az olasz fegyveres erők vezérkari főnöke a Corriere della Sera olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy háborús cselekménynek minősülne Líbiával szemben a Földközi-tengeren az olasz és a líbiai partok között tervezett esetleges blokád, amely a migráció megállítását célozza.
 
A tengeri blokádot kizárólag az ENSZ határozatával vagy az érintett észak-afrikai állam kérésére lehetne bevezetni, de akkor is eredménytelen lenne az olasz vezérkari főnök szerint. Graziano tábornok azt mondta, az emberkereskedők így is, úgy is útra indítanák a líbiai partokról a bevándorlókkal teli lélekvesztőket, amelyek egyenesen a hajóblokád felé tartanának, a hadihajóknak pedig az emberéletek mentése lenne az elsődleges feladatuk. A tábornok szerint az egyetlen célra vezető katonai akció az emberkereskedők üres hajóinak megsemmisítése és az emberkereskedő bűnszervezetek tagjainak üldözése volna. „A helyzetet ellenőrzés alatt lehetne tartani” – állította Claudio Graziano.
 

Az olasz fegyveres erők vezérkarának három hónappal ezelőtt kinevezett főnöke megjegyezte: a milliókat mozgató migráció már nem katonai, hanem globális probléma, Líbia pedig a jéghegy csúcsa. A tábornok hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok eddig nem tudták bizonyítani, hogy a bevándorlókkal teli hajókon terroristák is érkeztek Olaszországba, de az Iszlám Állam szervezete „sokféleképpen, migránsok nélkül is be tudja szivárogtatni embereit”. Graziano arra is emlékeztetett, hogy az olasz városok utcáin a rendőrség és a fegyveres erők hétezer embere felügyeli a biztonságot. 

 
A brit védelmi miniszter egy vasárnapi tévéinterjúban kifejtette, hogy a líbiai partok haditengerészeti blokádjával nehéz lenne útját állni a Földközi-tengeren át Európába tartó menekültáradatnak. Michael Fallon szerint a jelenlegi helyzetben fontosabb feladat, hogy az európai kormányok megosszák egymással a hírszerzési értesüléseket. Ezzel lehetne ugyanis a partvidéktől „sokkal mélyebbre betekinteni” afrikai területre, feltérképezni az embercsempészek által kitaposott útvonalakat, és „lecsapni” a tömeges migrációt szervező bűnbandákra.
 
Fallon nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen módon lehetne fellépni az így azonosított embercsempész csoportokkal. Kijelentette ugyanakkor, hogy egyelőre a mentésre kell összpontosítani. Hosszabb távon azonban „meg kell törni a mentés és a letelepítés közötti kapcsolatot”, mert a menekültek mindaddig jönnek, amíg él az a meggyőződés körükben, hogy akit kimentenek a Földközi-tengeren, azt le is telepítik Európában – fogalmazott a brit védelmi miniszter.
 
A miniszter elismerte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelenléte miatt Líbiába nem lehet visszaküldeni a menekülőket, kijelentette azonban, hogy más észak-afrikai országokba vissza lehet telepíteni a tengerből kimentett embereket.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. június 22. 09:20
Georg Spöttle biztonsági szakértő szerint nem várható ma semmilyen döntés és megfelelőnek tartja a kerítést, valamint felvetette az eu hibáját, amiért idáig fajultak a dolgok. Teljesen egyetértettem vele. ma reggel beszélt a Kossuthon.
DFK
2015. június 22. 06:08
Ja, ha az ENSZ BTre me Libiai kérésre várnak, akkor kár is ülésezni. Mert ha véletlenül Libia kérné is az akciót, akkor az USA vétózna a BTben.
ciprióta
2015. június 22. 04:55
a megoldás tökéletes és egyszerü, valamennyi afrikai bevándorlót automatikusan át kell irányitani Oroszországba. Aljas megitélésem szerint azonnal megszünne a bevándorlási probléma ugyanis összehasonlitásban bármely orosz megye lakosainak körülményeivel például észak-afrika országai svájci szinvonalon élnek...DDDDDDDD
választópolgár
2015. június 21. 23:11
Elgondolkodtató hogy ha fegyvertelen emberek invázióját sétafikálását a határainkon nem tudja megakadályozni kontrollálni a magyar hatóság, akkor mi lenne ha megtámadna minket egy hadsereg? Mit csinál eközben a magyar honvédség? Jaaa...Afganisztánban védik a határainkat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!