A balközép Miro Cerar az új szlovén kormányfő

2014. augusztus 25. 18:57

A ljubljanai parlament megszavazta hétfőn az új kormányfő, Miro Cerar kinevezését. A balközép politikust saját pártján kívül a nyugdíjaspárt és a szocdemek támogatták.

2014. augusztus 25. 18:57

A 90 fős szlovén törvényhozásban ötórás vita után 57 képviselő támogatta és 11 ellenezte a balközép irányultságú Miro Cerar kinevezését. A szavazás titkos volt, de mivel Cerar pártja, az SMC a szintén balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártjával (DeSUS) és a Szociáldemokratákkal lép koalícióra, így biztosra vehető, hogy ők támogatták a jogász végzettségű politikai újoncot. A hárompárti koalíciónak 52 helye lesz a parlamentben.

Rajtuk kívül támogatásáról biztosította Cerart a lemondott kormányfő, Alenka Bratusek és az általa vezetett szövetség is, noha őket a korábbi hírekkel ellentétben nem kérte fel koalícióra az SMC. A vitában a jobbközép Szlovén Demokrata Párt, az Egyesült Baloldal (ZL) és a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSI) közölte, hogy ellenzi Cerar miniszterelnökké választását. Cerar miniszterelnök-jelölti expozéjában azt ígérte, kabinetjének első és legfontosabb feladata az lesz, hogy visszaszerezze, illetve megszilárdítsa az állampolgárok bizalmát az állami intézményekben és a jogállamiságban. A Cerar-kabinetnek 15 minisztériuma lesz, és az új kormányfőnek 15 napon belül meg kell neveznie, kik azok, akik a tárcákat vezetik majd.

Az új miniszterelnök kiállt a fejlődésorientált politika, a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és -megőrzés mellett, illetve hangsúlyozta az átláthatóbb és egyszerűbb gazdasági környezet, valamint a versenyképesség javításának fontos szerepét. A gazdasági élet élénkítésére mindenképpen szüksége van a kétmilliós országnak, mert 2013 végén a költségvetési hiány már a GDP 14,7 százalékát tette ki, az államadósság pedig már majdnem elérte a hazai össztermék 72 százalékát. 2012 óta ez már a harmadik kormánya Szlovéniának. Alenka Bratusek miniszterelnök májusi lemondása után előre hozott választást írtak ki. Az új kormánytól politikai stabilizációt várnak az állampolgárok és az elemzők is.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ape1943
2014. augusztus 26. 07:31
Az 51 éves jogászprofesszor új a politikai színtéren, azonban nem ismeretlen. Édesapja Miroszlav Cerar egykori jugoszláv olimpiai és világbajnok tornász(lólengésben)Sok sikert kívánok a fiatal jogásznak.
kamasuka
2014. augusztus 25. 18:58
Mit esznek ezeken a balközépeken? Nevetséges mindegyik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!