A Majdan népe

2013. december 03. 07:20

Az ukránok többsége már beleélte magát az európai álomba, amely a többség szemében a szebb jövőt, egészen konkrétan a vízummentes utazást, a plázákat, a magasabb fizetést, egyszóval a jobb életet jelenti.

2013. december 03. 07:20
Stier Gábor
Stier Gábor

A Majdan népe azonban meglehetősen vegyes. Mint ilyenkor mindig, a derékhadat most is a fiatalok, a diákok adják. S az ő spontán felháborodásuk tökéletesen érthető is, hiszen számukra a legtöbb lehetőséget elvitathatatlanul az európai út rejti. Ők már látták, hogy másképp is lehet élni, s szabadulni akarnak a korrupció, a nepotizmus, az oligarchák és a pénztelenség béklyójából. Az ő dühük őszinte, nemzedéki, s még nem keveredik átláthatatlan ideológiai katyvasszá.

Mint az úgynevezett narancsosoké, akik már megmutathatták, mire képesek – ennek eredménye Janukovicsék visszatérése –, a történtekben pedig újabb lehetőséget látnak a visszatérésre. Őket az ukrán megosztottságból táplálkozó, a »kékekkel«, a keletiekkel szemben táplált düh vezérli. Már elfelejtették, hogy mennyire csalódtak Juscsenkóban és Timosenkóban, Janukovics pedig mindig is irritálta őket. S újra reménykednek, hiszen a porondon új vezetők állnak, akiket az elégedetlenség kitörése hozhat valóban helyzetbe.

Kiváltképp Vitalij Klicskót, aki még nem járatta le magát, így aztán lehet benne bízni, ráadásul ő itt, a téren érezheti magát elemében. A parlament, a tévéviták nem az ő világa, számára a ringet idéző Majdan igazi lehetőség a kiugrásra. Mint ahogy Oleh Tyahnyibok is kilubickolhatja magát a rombolásban, amely az ő pályája. S mielőtt Európa megörülne e rasszista, antiszemita, a kisebbségeket gyűlölő szélsőjobboldali nacionalista mozgósítóerejének, gondolhatna egy pillanatra arra is, hogy milyen értékek mellett szokott oly hangosan kiállni. De erre most, úgy látszik, nincs idő, hiszen meg kell buktatni az ügyeletes gonoszt, ami felülír mindent.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2013. december 03. 10:07
"a plázákat, a magasabb fizetést, egyszóval a jobb életet jelenti" Ezt valaki komolyan le tudja írni?! Hát ennek az agya hogy van vezetékezve?! A plázázás lenne a "jobb élet"? Vásárolj és boldog leszel? (Arról nem is beszélve, hogy minden egyes forint, amit egy ilyen zsidófészekben az ember elkölt, az országot teszi szegényebbé...) A fenti felsorolásból csak a (plázastop ellenére) gomba módra szaporodó plázákból lett valami, ami pedig nincs benne, a nyugati szinvonalra emelkedő árak, a kivándorló munkaerő (agyelszívás), szólás- és véleményszabadság korlátozása és az agresszív, centralizált hatalom marad...
Csigorin
2013. december 03. 09:46
Ugy latszik mindenkinek a maga boren kell megtapasztalnia mi is az az amerikai (pardon nyugati) alom... Nem lesz jobb az elet Kijevben. Ellenben a magyaroknak/lengyeleknek/egyebkeleteuropaiaknak Londonban/Parizsban majd mar az ukran bevandorlokkal is fel kell majd venni a versenyt, akik meg annyit se fognak elvarni ber szintjen mint ok.
kamasuka
2013. december 03. 09:25
Ukrajna nem Kárpátalja, pláza ott is van, meg árak. A szegény ukrán akár otthon, akár az unióban megy plázába, megfizetni sehol sem tudja a plazmatévét ...
Autofocus
2013. december 03. 08:36
Szegény naivok, annyi évtized éles kontrasztja európa két fele között el tudja még hitetni velük hogy valaha megérhetik a nyugati jóléti rendszert. Sajnos az EU ma már csak egy ki nem mondott, megalapozatlan ígéret illúzióját árulja cserébe az olcsó munkaerőért és a gazdasági gyarmatosításért. Kár hogy mire odaérnének, az a délibáb szerte fog foszlani, és marad a kiszolgáltatottság, az EU bürokraák kioktató okoskodása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!