Brit EU-referendum: Amerika aggódik

2013. január 09. 20:19

Aggályainak adott hangot szerdán Londonban egy magas rangú amerikai külügyi illetékes a brit-EU viszonyrendszerről rendezendő esetleges népszavazás miatt.

2013. január 09. 20:19

Philip Gordon, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára – aki a brit kormány EU-ügyi államtitkárával, David Lidingtonnal tárgyalt szerdán Londonban – a megbeszélés előtt újságíróknak kijelentette: az Egyesült Államoknak bővülő kapcsolatrendszere van az Európai Unióval mint intézménnyel. Utóbbi mind erőteljesebben hallatja hangját a világban, és Amerika érdeke az, hogy Nagy-Britannia is erőteljesen hallassa hangját az EU-ban. Gordon szerint ugyanakkor az EU-n belüli tárgyalások hagyományosan sokszor „befelé forduló” jellegűek, és a referendumoknak is gyakran az a következményük, hogy az érintett ország „befelé fordulóvá válik”. Az amerikai külügyi illetékes ezzel egyértelműen azokra a mind élesebb vitákra utalt, amelyek a brit belpolitikában zajlanak az unió és London jövőbeni viszonyáról, különösen a kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnya által mind nagyobb erővel követelt, e viszonyrendszerről szóló népszavazásról.

 
David Cameron brit miniszterelnök minapi nyilatkozatában – részletek nélkül – ígéretet tett arra, hogy a brit választóknak lesz alkalmuk „valós döntésre” Nagy-Britannia és az EU jövőbeni kapcsolatairól. A tory parlamenti jobbszárny azonban ennél jóval egyértelműbb kötelezettségvállalást követel arra, hogy a kormány a brit EU-tagság jövőjéről ír ki népszavazást. Cameron nem támogat egy ilyen jellegű referendumot; hivatalos álláspontja szerint Londonnak újra kell tárgyalnia az EU-hoz fűződő kapcsolatok szabályrendszerét, és ennek keretében el kell érnie bizonyos szuverenitási hatáskörök „hazatelepítését”. A brit üzleti élet több magas rangú szereplője azonban ettől is óva intette a brit kormányfőt.
 
A Financial Times szerdai kiadásában közölt nyílt levelében több brit – vagy nagy-britanniai központú – óriáscég elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a brit kormánynak nem szabad kezdeményeznie az unióhoz fűződő kapcsolatok teljes körű újratárgyalását, mivel ez szinte bizonyosan visszautasításra lelne. A levél aláírói – köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója, Chris Gibson-Smith, a Londoni Értéktőzsde elnöke és Sir Michael Rake, a British Telecom elnöke – szerint egy ilyen kezdeményezés kockára tenné Nagy-Britannia EU-tagságát, és ezzel olyan bizonytalanságot teremtene, amelynek következményeit a brit üzleti szféra szenvedné meg.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2013. január 09. 22:29
Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy a skótok szavaznak-e még? Mármint ezen a brit népszavazáson. :-)
USsange
2013. január 09. 21:46
"Aggályainak adott hangot szerdán Londonban egy magas rangú amerikai külügyi illetékes a ... népszavazás miatt." Home of Democracy. :)))))))
SoukySanjay
2013. január 09. 21:15
Nem kell aggódniuk.Az angolok 90%-a simán kilépna az EU-ból.
Akitlosz
2013. január 09. 21:01
Aggódjanak inkább a saját adóssághegyük, és költségvetési hiányuk miatt az amerikaiak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!