Újpesten hamar megbomlott az ellenzéki egységfront

2019. november 18. 17:41

Újpesten az ellenzék vette át az irányítást a helyhatósági választások után, de az érdemi munkát még nem tudták elkezdeni. Ebben közrejátszik az is, hogy közel 40 tisztviselő hagyta ott a polgármesteri hivatalt – amibe azonban az amúgy is lassan töredező ellenzék nehezen törődik bele.

2019. november 18. 17:41
Joó István
Joó István

Újpesten az új vezetés még mindig nem tudta elengedni, hogy az október 13-i helyhatósági választás után, de még az új, momentumos polgármester, Déri Tibor munkába lépése előtt 40 köztisztviselő hagyta ott egyszerre a hivatalt. Értesülésünk szerint ma is, egy hónappal az események után, jogászok dolgoznak a munkaszerződések kölcsönös megegyezéssel történt felbontásának a felülvizsgálatán. Ennek oka nem csupán a reváns lehet, feltehetően a foghíjassá vált apparátus feltöltése is létkérdés.

A döntően baloldali-liberális vezetés az önkormányzati cégek vezetőit viszont maga mozdította el a csere kedvéért,

egyedül az Egészségügyi Kft.-nél maradt minden függőben. Itt igen beszédes mozzanat, hogy MSZP-s fölvetésre majdnem Havas Szófia lett a cég vezetője. Mivel ebben végül mégsem kerekedett konszenzus a szivárványkoalícióban, pályázatot írtak ki az Egészség Kft. ügyvezetői székének betöltésére. Havas Szófia – Horn Gyula unokahúga – az MSZP egészségpolitikusaként a Demszky-féle Főváros egészségügyi bizottságának alelnökeként is részes volt a IV. kerületi, akkor még fővárosi fenntartású Károlyi Sándor Kórház csonkolásaiért (szülőotthon, urológiai osztály bezárása, ágyszám-leépítések), forráshiányossá tételéért, aminek következtében megszűnt Újpesten az aktív kórházi ellátás.

A mostani új vezetés egyébként sem törésvonalmentes, sőt. Nagy érzelmi vihart okozott az MSZP-frakcióban például, hogy az eddig szocialista Trippon Norbert, aki addigi pártja színében 2014-ben még polgármesterjelölt is volt, de veszített Wintermantel Zsolttal szemben,

váratlanul kilépett az MSZP-ből, és az új testületben a DK-frakcióba ült.

Ezt a Gyurcsány Ferenc vezette párt azzal honorálta, hogy alpolgármestert csinált belőle, így jelenleg 2 (!) DK-s alpolgármestere is van a testületnek. A másik két alpolgármester jobbikos, illetve LMP-s.

Egy ellenzéki, de helyben a győztes oldalhoz tartozó informátorunk elhárította azt a feltételezést, hogy nem lenne egységes a koalíció Újpesten, állítása szerint igazi csapattá formálódnak a testületi munka során, amiben része lehet annak is, hogy a politikai felfogáskülönbségeket még csak szóba se hozzák egymás előtt. Szerinte még pozitív diszkriminációt is alkalmaznak, például a november 28-i ülésen javaslatot várnak arra, hogy az oktatási bizottság élére kit delegálna a kormánypárt. Ezt erősen árnyalja, hogy közel harmincéves hagyományt felrúgva, nem biztosítják a mandátumarányos bizottsági helyeket a Fidesz számára. 

A IV. kerületben egyébként a 20 fős önkormányzati testületből 14 képviselő tartozik az ellenzéki koalícióhoz (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd), 6 a Fidesz-Újpestért Egyesülethez. A momentumos Déri Tibor úgy lett városvezető a kerületben, hogy semmiféle önkormányzat tapasztalata nem volt eddig, ellentétben a korábbi városvezető Wintermantel Zsolttal, aki már 2010-es első győzelme előtt is 10 évet töltött helyi és fővárosi önkormányzati munkával.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roden@
2019. november 26. 06:24
Semilyen tapasztalata nincs ennek a momentumos faszinak........úgy fogják átbaszbi lenyulni a pénzt mind annak a rendje,persze a saját "koalicióból". A balhét meg majd vele vitetik el.. csak jelzem ..4 ből 2 dk s.:)))))
orion
2019. november 19. 15:05
"Itt igen beszédes mozzanat, hogy MSZP-s fölvetésre majdnem Havas Szófia lett a cég vezetője. Mivel ebben végül mégsem kerekedett konszenzus a szivárványkoalícióban, pályázatot írtak ki az Egészség Kft. ügyvezetői székének betöltésére. " Hamar elbírálták és kinevezték... Havas Szófiát. Bazmeg. https://888.hu/kinyilott-a-pitypang/a-pufajkas-rokonai-mar-a-spajzban-vannak-4215120/?fbclid=IwAR149PiU9F_jNxnIYdbd6lC1dRYblWppeC7YdF9GkymGvgeoIZIO_2KaOcc
orion
2019. november 19. 14:17
Nahát, milyen sok morcos újpesti van itt! Én legalább nem csalódtam, Totya örök. Ha fideszes nyert volna a XIII-ban, még ma sem hinném el.
Senye Péter
2019. november 19. 10:23
Hatékonynak vélték 'összefogással' nyerni a választást. De az arctalan, programtalan pártok hatalomhoz jutása keserves másnaposságot okoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!