Egyházpolitika

2012. április 19. 17:44

Eltúlzottnak érzem a Velencei Bizottság törvényértelmezését, miszerint vallásukat csak a parlament által elismert egyházak gyakorolhatják.

2012. április 19. 17:44
Löffler Tibor

„A törvényben a következő kulcsfogalmak találhatók: egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek, vallási egyesületek, szervezet. Ezek használata következetlen és zavaros, a köztük lévő különbségek nem tisztázottak. Az egyik kulcsfontosságú meghatározás szerint: »Az egyház, vallásfelekezet, vallási közösség (a továbbiakban együtt: egyház) azonos hitelveket valló természetes személyekből álló, önkormányzattal rendelkező és az Országgyűlés által elismert autonóm szervezet, amely elsődlegesen vallási tevékenység gyakorlása céljából jön létre és működik«. Ez a passzus valóban értelmezhető úgy, hogy egy egyház Országgyűlés által elismert autonóm szervezet, tehát az a valami (felekezet?, közösség?, egyesület?) létezhet és működhet egyházként, amelyet az Országgyűlés egyháznak ismer el. Ezzel szemben a törvény legelső mondata azzal kezdődik, hogy »magyarországi egyházak és vallási közösségek a társadalom kiemelkedő fontosságú értékhordozó és közösségteremtő tényezői«, azaz a törvényalkotók kész tényként, parlamenti elismeréstől független entitásként beszélnek egyházakról. A

Velencei Bizottság kritikájának »enyhe« olvasata csak a törvényszöveg pongyolaságára hívja fel a figyelmet, ami azonban nem enyhítő körülmény a törvényalkotók számára, míg egy »kemény« olvasatban a törvény valóban értelmezhető úgy is, hogy a kétharmados többség egyházakat akar megszüntetni. Az egyházak megszüntetésének vádja már szerepel is az ellenzéki támadások között, ám ha azok alaptalanok, mert a törvényalkotónak nem szándéka egyházak megszüntetése, akkor a kormánynak és híveinek legkevésbé sem az ellenzéket kell elmarasztalnia, hanem a törvény megszövegezőit – és azokat, akik legvégül áldásukat adták a kész szövegre. Mert bizony az idézett passzus „legkeményebb” olvasatban úgy is szólhat, hogy még egy »vallási közösség« is »Országgyűlés által elismert … szervezet«, ami azért abszurd és nonszensz lenne.” 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2012. május 04. 17:03
Jajj, basszus, ha a bérrettegők bemutatnak egy rendőrség által szétvert vallási összejövetelt, akkor megyek tüntetni. Addig végiggondolom, hogy hogy lehet az, hogy Mindszenty bíboros teljes ártatlanságát csak 2011-ben mondta ki a bíróság, és a komcsi rezsim vérbíráival kapcsolatban még csak egy névre szóló fejcsóválás sem hangzott el soha a nyilvánosságban.
Zokni
2012. április 29. 12:34
Nem lehet ennyire álnaiv. Ha az anyuka, elegendő élelem hiányában azt mondja a legkisebb - kiskorú - gyermekének, hogy "... drága, utolsónak született kisfiam, itt egy batyu, tele hamubasült pogácsával, eridj, boldogulj, ahogy tudsz!" - akkor ő tulajdonképpen jóllakatta a gyereket, vagy éhen halasztotta? A jog legtöbbször olyan, hogy amikor hivatkoznak rá, KONKRÉTAN kiolvassák a passzusaiból az előírást. Ha állami támogatás (1 %, adók-, TB-kedvezmények vagy bármi) CSAK az elismert egyházaknak jár, akkor az "...azonos hitelveket valló természetes személyekből álló, önkormányzattal rendelkező,", DE "...az Országgyűlés által" NEM "...elismert autonóm szervezet" szabadon gyakorolhatja-e a vallását, avagy sem, tekintve, hogy még a közös ima is pénzbe kerül... Vagy csak örüljön, hogy legalább nem üldözik!? EZZEL a mentalitással, annak is eljön majd a sora...
Google
2012. április 28. 13:30
Ez olyan, mint Gyurcsányék köteles sztorija. Csak nagyon nagy rosszindulattal lehetne úgy értelmezni a dolgot, hogy "még egy vallási közösség is az Országgyűlés által elismert szervezet". Inkább az a félelem munkál odaát, hogy titula nélkül picula sincs. Hát azért ez még nem hit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!