Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

V. évfolyam 46. szám

Ember a Musk mögött

Az új aranyember, Elon Musk portréja

2023. november 15.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

Hetilap

Cikk kép

Lapátokkal Párizs felé!

Többségében megvannak az olimpiai kvóták. Mire számíthat a magyar kajak-kenu Párizsban?

Cikk kép

Kína a tengerek mélyén is hegemóniára tör

Az elektromos átálláshoz szükséges kritikus fontosságú nyersanyagokat már nemcsak a szárazföldön bányásszák, megkezdődött az óceánok mélyének kiaknázása is. A globális erőforrásversenyben az óceán feneke válik a következő színtérré – és minden jel arra mutat, hogy Kína fogja uralni azt is.

Cikk kép

A Bethlen név megint szép lesz

Lassan kopik a több évtizedes román nacionálkommunista rágalomhadjárat: a Bethlen név ismét egyre tisztább fényében ragyog, a visszatért birtokokkal és befolyással pedig ismét a köz megsegítésén munkálkodik az egyik legrégebbi erdélyi nemesi família.

Ébresztő, Európa!

Továbbra is zajlik a szkanderezés az uniós pénzek körül.

Cikk kép

Városlakók exodusa

„A kisfiam sarazik, és csigaházat gyűjt robotika-tanfolyam helyett” – olvastam egyszer. „Istennek hála!” – gondoltam magamban.

Cikk kép

A szocialista luxus megteremtője

Elhozta Párizst Budapestre egy viszontagságos történelmi időszakban, a magyar fővárost pedig visszarepítette a nemzetközi divat térképére. Portré a vörös divatdiktátorról, Rotschild Kláráról.

Cikk kép

Az érett vad dicsérete

Én már nem tudok másra gondolni, csak a gombákra és a vadakra.

Cikk kép

A tudálék

József matematikus volt, és fontos témában írt egy kisebb értekezést.

Külföld

Cikk kép

Ember a Musk mögött – Az új aranyember

Amihez eddig hozzányúlt, arannyá változott, a pénzcsinálás mellett nagy technológiai áttörések fűződnek a nevéhez, és ma már egyre harciasabban áll ki a politikailag korrekt fősodor ellen. Bemutatjuk Elon Muskot, a világ leggazdagabb emberét.

Ukrajna imádsága

Jórészt csak a hit maradt mára a győzelem reményéből Ukrajnában.

Cikk kép

X típusú találkozások

Mit jelent a világra nézve, hogy ekkora pénzügyi és technológiai erő egyetlen kézben összpontosul?

Közélet

Cikk kép

Hova tűntek a katolikusok és a romák a népszámlálás adatai nyomán? Miért volt nálunk olyan magas az infláció? – a KSH elnöke a Mandinernek!

Szó sincs róla, hogy bárkit is jókedvre szeretnénk deríteni – mondja Kincses Áron lapunknak. Interjúnk.

Cikk kép

Nem változott a nézetem a migrációról – Sebastian Kurz a Mandinernek

Sebastian Kurz nem akart politikus lenni, közéleti karrierje egyáltalán nem volt megtervezve. Utólag nem bán semmit, értékrendje változatlan. A korábbi osztrák kancellárral az EU-ról, az izraeli háborúról és a róla készült dokumentumfilmről beszélgettünk a budapesti bemutatón.

A baloldal nagy túlélői

A két utolsó baloldali kormányfő, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon az eltelt több mint egy évtized alatt hálót szőtt az ellenzék köré.

A történelem leckéi

A lapokon megelevenednek olyan, a magyar olvasóközönség számára eleddig nem vagy csak kevéssé ismert harcok, mint a Sínai-félszigeten és Palesztinában 1917-ben vagy az 1918-ban Perzsiában, illetve a Kaukázusban folyó hadműveletek.

A durcás kisfiú

Magyarország durcás kisfiúja Budapest. Sajtótájékoztatókat tart, tiltakozik, felháborodik, pert indít: úgy tűnik, mintha mindenki csak őt bántaná, őt akarná kizsákmányolni, háttérbe szorítani.

Cikk kép

Gúzsba kötve is táncolni

Egyre nyilvánvalóbb: a szivárványkoalíció tagjai hiába vannak együttműködésre ítélve az önkormányzati választáson, az uniós voksolás miatti rivalizálás, a pozíciófoglalás, a többiek kiszorításának kényszere, valamint az egyéni ambíciók állandósítják a konfliktusaikat.

Könyvek a jövőről

Méhek, a high-tech-inspiráció

Nem csak emberi intelligencia létezik: a méhek például számolnak, koordinálnak, konszenzust alakítanak ki, és képesek tanulni egymástól. Agyműködésük tanulmányozása a Homo sapiens egy sor technológiáját forradalmasíthatja a drónoktól a nanorobotokig – s közben jelentősen árnyalja a világképünket.

Élet

Cikk kép

A látáshoz tudás is kell – Móser Zoltán fotográfus-író a Mandinernek

A dombra felfutó kertben megnéztük az alkotóházikót. Körben a Keleti-Mecsek lankái, a kertben itt-ott Móser saját kezűleg esztergált szobrai. Értjük már, miért fogalmazott így az Amor vitae utószavában: „Amikor kilépek az ajtón, nem azt érzem, hogy az udvaron vagyok, hanem azt, hogy belépek egy tájba.”

Cikk kép

Patchwork

Makovecz, mitológia és a budapesti divat.

Cikk kép

Bűnbakok a medencében

Ami azt illeti, nincs könnyű helyzetben az, aki a romániai forradalomról akar filmet forgatni.

Et in Arcadia ego

Szinte véletlenül keveredtem az emlékhelyre.