Ha kenyér van, minden van

2020. április 29. 18:01

Tóthné Libor Mária, vagy ahogy a legtöbben ismerik: Limara a kenyérsütés nagyasszonyaa magyar interneten. Közel százezren követik a Facebookon, tanulják el módszereit, az otthoni kenyéralkotás ősi szenvedélyének hódolva.

2020. április 29. 18:01

„Ha ennek az egésznek más haszna nincs is, az emberek végre megtapasztalják, milyen az igazi kenyér. Ezentúl majd nem elégszenek meg az iparilag előállított, kenyérnek eladott valamivel” – vallja a koronavírus okozta sütéslázról Tóthné Libor Mária. A ma már háromkötetes családanya tizenkét éve csapott fel házipéknek, blogot indított, mostanra kilencvenötezer fős közösséget épített maga köré az interneten, ahol együtt tanulnak, kísérleteznek és fedezik fel a házi péktermékek minden titkát. Akadnak a követők közt nagymamák, akik az unokáknak szeretnék megmutatni a régi ízeket, illetve – különösen az utóbbi hetekben – egyre több fiatalasszony, lány is, akik először próbálkoznak a konyhában kelt, kovászolt tésztákkal.

Fotó: Csipet Kiadó
Fotó: Csipet Kiadó

„Amióta itthon is kitört a járvány, naponta százával válaszolok a levelekre, kérdésekre egy-egy recept, módszer kapcsán. Sok emberben benne van, hogy ha kenyér van, minden van. Ahogy a régi mondás tartja, ha kenyér van otthon, már három dolgot ehetsz: a kenyeret, a héját és a belét” – fejtegeti Limara a hirtelen jött fellángolás okát. Hiszen nézzük meg, a jóléti, békéhez szokott társadalomban mi fogyott el elsőként a boltok polcairól: a liszt, az élesztő és a cukor. Úgy látszik, ha elfelejtettük is, mi mindent jelent egy vekni kenyér, a zsigereinkben pontosan tisztában vagyunk vele.

Éppen úgy, ahogyan a kenyér több, mint tápanyagforrás, a kenyérsütés is túlmutat azon, hogy holmi hasznos tevékenységként gondoljunk rá. Helyesebb érzékeny, teremtő folyamatnak látni, ahol odafigyeléssel és türelemmel dolgozva életre hívhatunk valamit a két kezünk munkájával. Mint megtudom, nem minden sütés egyforma: egy gluténmentes kenyér elkészítésében például közel sincsen annyi öröm, mint egy jóféle fehér kenyérében. Limara átéléssel azt mondja erről: előbbit „csak felfújja az élesztő, de nincsen benne élet. Egy rendes kenyér beszél az emberhez, mikor kivesszük a sütőből, a héja lassan megreped, ropogni, pattogni kezd. Ez a legszebb muzsika a világon, és csak akkor szól, ha megérdemeljük, ha tettünk érte, mert ilyenkor meghálálja a tészta a figyelmet és a szeretetet, amelyet beledolgoztunk.”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!