Több uniós ország is megelégelte a Bizottság tételenségét, levelet írtak a miniszterelnökök Von der Leyennek

2023. március 31. 17:32
A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.    

Közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök; a varsói kormányfői hivatal honlapján pénteken közzétett dokumentumban Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében.

A Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciuca román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök által jegyzett levélben újabb – a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő – uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik

a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására.    

A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport. A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák

az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.    

A levél kapcsán Morawiecki a Facebook közösségi honlapján megírta: az EU-n belüli „közös érdekekért folytatott küzdelemhez következetességre, koordinációra és jóakaratra van szükség”. Hozzátette: „lehetnek köztük különbségek, de a belső – nemzeti és uniós szintű – agrárpiac védelmének kérdésében Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Magyarország és Románia összefogott”. Ukrajnát támogatni kell, de „ezt bölcsen kell tenni”, és előtérbe kell helyezni a nemzeti érdeket – húzta alá Morawiecki.

(MTI)

***

Nyitókép: European Parliament / Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

annak irtak
csak nem az o kutyajuk
az atlanti gazdi zsirosabb csontot dob

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés