Leleplezték Putyin tervét, szakértő mondja el, mi lehet a célja a Fehéroroszországba szánt orosz atomfegyvereknek

2023. március 29. 18:03
Vigóczki Máté György szerint még az a kérdés is felmerülhet, mennyire tekinthetőek használhatónak az érintett fegyverek.

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, Vlagyimir Putyin szombaton jelentette be, hogy sikerült megállapodnia Fehéroroszországgal arról, hogy Moszkva taktikai atomfegyvert telepítsen az ország területére. A hír azóta bejárata a világsajtót és a nemzetközi színtér különböző szereplői is reagáltak a hírre. Az amerikai védelmi minisztérium például azt közölte, nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

Reagált az USA a hírre, miszerint Putyinék atomfegyvert telepítenének Fehéroroszországba

Az oroszok fentebb említett lépését az ATV műsorában Vigóczki Máté György, biztonságpolitikai szakértő is elemezte. A szakértő a műsor elején tiszta vizet öntött a pohárba, és megpróbálta világossá tenni, hogy mégis mi a különbség a taktikai és a stratégiai atomfegyverek között. Vigóczki elmondta, hogy

a taktikai atomfegyvereknek sokkal kissebb a robbanóerejük, mint a stratégiai atombombáknak. 
A harcászati, vagy taktikai nukleáris fegyverek kisebb hatóerejűek (a legkisebb 0,3 kilotonnástól egészen pár száz kilotonnáig), és a harcmezőn kerülnek bevetésre, míg a hadászati, vagy stratégiai nukleáris fegyverek nagy erejűek (pár tíz kilotonnától egészen az elméleti 100 megatonnáig a hidrogénbomba esetében). Lehetséges célpontjaik ellenséges városok lehetnek (amelyeket teljesen meg tudnak semmisíteni), esetleg rakétakilövő állomások, védett vezetési pontok. Gyakran interkontinentális ballisztikus rakétákra vagy robotrepülőgépekre szerelik őket, így biztosítva a több ezer kilométeres hatótávolságot.

A Fehéroroszországba telepítendő fegyverekről Vigóczki elmondta, hogy ezek igazából csak robbanófejek, a szakértő tudomása szerint

a hordozásukhoz szükséges rakétákat az oroszok egyelőre nem szállítják nyugati szomszédukhoz.

A szakértő rávilágított: az orosz intézkedés valószínüleg csak egy erődemonstráció, ugyanis célbajutattó eszközök nélkül, önmagában nem hasznosíthatók az említett robbanófejek. 

Putyin fenyegetőzik, de valóban veszélyesek az urániumos lőszerek?

Vigóczki emlékeztetett arra is, hogy az orosz elnök eszkalációnak nevezte, hogy a britek szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket fognak szállítani Ukrajnának, amelyre orosz válaszlépést ígért. A szakértő úgy látja, hogy orosz részről megérkezett a válasz.

A beszélgetést az alábbiakban tekintheti meg:

 

Nyitóképen: A valaha tesztelt legnagyobb termonukleáris bomba, a „mindössze” 50 megatonnás, szovjet gyártású „Cár”. Illusztráció. Forrás: Képernyőfotó

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jézusom, mit lepleztek le? Komolyan? Az ATV-nek már megint sikerült találnia egy hozzánemértő nyugatszopó szagértőt.

Az a baj, hogy ez sem igaz. A ruszkik iszkander rakétákat telepítettek oda még a nyáron, azok képesek taktikai atombombák hordozására. Csak úgy, mint az orosz vadászbombázók, amelyekkel Belorusszia fel van szerelve. A legkisebb taktikai atombombákat ágyúval (tarackkal) lehet kilőni, más nem kell hozzájuk. Miről beszél ez az oktalan balfasz?

Én már lemondtam, és bekapcsoltam a reklámszűrőt is. Ha így folytatják, teljesen hanyagolni fogom ezt a portált.

És Irán, ne felejtsük el őket sem. Repülő gyalásókat szállítanak.

Ki volt az az ostoba ellenzéki politikus, aki vízbe rakta az elektromos kerékpárját, úgy mosta le? Őt kellene erről megkérdezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés