Ikonhiány

2023. március 26. 17:59

Értem én, hogy a szocialisták kézzel-lábbal ragaszkodnak Hornhoz. Mégis kivel álljanak elő?

2023. március 26. 17:59
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Áll a bál a XIII. kerületi Horn Gyula sétány körül. Ahogyan az várható volt, a budapesti kormányhivatal kimondta, jogszabályt sért az elnevezés. Sára Botond főispán fel is kérte a Fővárosi Közgyűlést, harminc napon belül kereszteljék át a sétányt. Az elnevezéséről döntő közgyűlést annak idején nem zavarta, hogy törvény mondja ki: nem viselheti közterület a nevét olyan személynek, aki önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. (Arról nem is beszélve, hogy az ország kiárusítása sem volt szép gesztus a szocialista kormányfőtől.) A Magyar Tudományos Akadémia korábban állásfoglalásban rögzítette: Horn Gyula részt vett, sőt vezető szerepet vitt a XX. századi önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában. (Na és? – mondaná a néhai pufajkás.)

Nem venném be a ciánkálit, hogy a Fővárosi Közgyűlés már holnap nekiáll új elnevezésen morfondírozni. Konok csapat székel a Városházán. Meg aztán ugye presztízsről van szó…

Valahol persze értem én, hogy az elfekvőben pulzáló szocialista ötletgazdák kézzel-lábbal ragaszkodnak hajdani miniszterelnökükhöz. Mégis kivel álljanak elő a közelmúltból? Biszku Béla bácsival? Az ikonhiányban szenvedő ellenzéket nyilván az motiválta, hogy utoljára – míg ki nem itta magát a hatalomból – Horn Gyula volt képes egy karámban tartani a baloldalt. Mások számára talán az 1994-es választások előtti emlékezetes autóbalesete emelte a magasba a szocialista vezért. Az, ahogyan hónapokon át vaspántos glóriával a fején hirdette az igét.

Pár éve a túlmozgásos Ujhelyi István már fölvetette: kapjon az Országházban egy termet »a huszadik század egyik legkomolyabb, legnagyobb hatással bíró magyar államférfiúja«. Több mint kétszáz helyiség van a Házban, miért ne lehetne az egyik Horn-terem. A büfét, mondjuk, én is el tudtam volna képzelni. (»Egyedül vagyunk, Tibor« – mondta pályája alkonyán Horn Gyula az MSZP pohárnokának, Szanyi Tibornak, jelezve, a szocialista párt az egyetlen, amelynek nincs szövetségese. Ha a felettük keringő muslincákat nem számoljuk, igaza is volt.)

Az imázsépítés egyébként nem ma kezdődött. Évekkel ezelőtt Horn köztéri szobránál rebegett köszönetet a néhai kormányfő határnyitásáért Szabó Zsolt szocialista országgyűlési képviselő. Még a hangja is elcsuklott szegénynek, annyira hatása alá került saját, mikrofonba mondott marhaságainak. Hogy mennyire korszakos tettet hajtott végre ez a kivételes Gyula, amikor 1989 őszén föltekerte a határsorompót! »Több volt az egy szimpla határnyitásnál! […] Összehozta a keletet és a nyugatot ez a nagy formátumú államférfi. Köszönjük, Gyula! Stb.«

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. március 27. 16:13
Óriási szegénységi bizonyítvány, ha egy politikai mozgalom nem talál jobb példaképet mint Horn Gyula. Ez az amikor valaki már csak a szennyvízböl tud meríteni. Igy nem csoda, hogy a hidegrázó, vérgőzös bolsevizmus torokszorító lehellete legjobban éppen Dobrevböl, - a gyurcsányisták csúcsjelöltjéböl -, árad. Szépen összeáll a kép. Lassan ott tartunk, hogy Edvard Munch újra megfesthetné a "Sikoly" c. képét a a gyurcsányista ellenzéket elképzelve a háttérben. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/The_Scream.jpg/500px-The_Scream.jpg Gyurcsány mutyiból, simliböl, szélhámosságból lett komcsi, - pár évtizeddel korábban talán Szálasi jobbkeze lett volna, aztán Rákosié -, azaz ö még bolsinak is hamis. Dobrev viszont izig-vérig bolsi, még genetikailag is, kívül-belül. Ö az aki legkevésbé kell a magyaroknak. Gyurcsánnyal legalább még jól be lehet rugni, de Dobrev nekünk semmire nem jó. Arrogáns és fennhéjázó fúria a Klára, Büszke nem lehet az Apró családfára. Ha ö hatalmat kap, nagy lesz annak ára, Egész magyarságunk mértéktelen kára. Öt posztokra jelölni örült gondolat, Vele országunk a múltba visszatolat. Nagyapja likvidált ártatlan foglyokat, Árva népünk hőseit, átkozottul sokat. A Dobrev kislány egy galád bajkeverő, Példaképe ki más, mint Rákosi és Gerő, Nö létére duzzad benne pusztító erő, Az unió hátszelében nagy ricsajt ver ő.
miksi
2023. március 27. 05:52
Minden oké, csak ragaszkodni "foggal-körömmel" szoktak... Kézzel-lábbal meg tiltakozni...
Rocktoberi
2023. március 27. 02:34
A pufajkás keretlegény aztán ikon a javából. De csak nekik.
Akitlosz
2023. március 26. 21:53
"törvény mondja ki: nem viselheti közterület a nevét olyan személynek, aki önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. " Ugyanazon a közterületen persze szobra az nyugodtan állhat ugyanannak az illetőnek-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik