Giorgia Meloni a migrációról: Nem tudunk még tovább várni az EU fellépésére

2023. március 21. 18:24
„Olaszország határai Európa határai is” – szögezte le Meloni.

„Nem várhatunk védtelenül” a következő hajószerencsétlenségre, megoldást kell találni rá, hogy a menekültek ne kényszerüljenek arra, hogy megpróbáljanak eljutni Európába – szögezte le Giorgia Meloni olasz kormányfő kedden az olasz parlament felsőházában elmondott beszédében. A miniszterelnök a múlt hónap végén Dél-Olaszországnál történt – 87 halálos áldozattal járó – hajótörésre hivatkozva hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak mihamarabb lépéseket kell tennie az illegális bevándorlás megfékezésére.

Kijelentette: a délolasz partoknál történt tragédia után „egyaránt írtam az Európai Bizottság elnökének, az Európai Tanács elnökének és az Európai Tanácsnak, hogy nyomatékosítsam: nem tudunk még tovább várni” az EU fellépésére.

Olaszország határai Európa határai is”

– emelte ki Meloni, két nappal az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a legnagyobb veszélyt a „gátlástalan embercsempészek által szervezett” illegális utazások és határátkelések okozzák. „Mielőtt az emigrálás feltételes lehetőségéről beszélünk, minden ember számára biztosítani kell a jogot ahhoz, hogy ne kényszerüljön rá az elvándorlásra egy jobb élet ígéretében” – mondta, hozzátéve: „egy olyan vészhelyzettel állunk szemben, amely kezd strukturálissá válni”. Meloni kiemelte továbbá a független szervezetek által működtetett mentőhajók tevékenységét is, felhívva a figyelmet rá, hogy azoknak az országoknak is ki kellene venniük a részüket a kimentett emberek ellátásából, amelyek zászlaja alatt közlekednek a hajók a Földközi-tengeren.

(MTI)

Nyitókép: Eliano Imperato/AFP

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2015-ben mi is Brüsszelre vártunk, amikor volt az invázió. Brüsszel nem csinált semmit, ekkor lett eldöntve a kerítés.
Meloni most hiába vár Brüsszelre.....semmi nem változott, ezek ugyanazok.

Olaszországok a nemzetközi pénztőke tartja kézben a 160%-os államadósságon keresztül. Megmondta Ursula, hogy megvannak az eszközeik. Svájcot is kezelésbe veszik a Credit Suisse bankon keresztül, mert semlegességére hivatkozva nem száll be a fegyverszállításba.

Jó. Rosszabbak.
De miattuk nekünk is rosszabb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés