Századvég: Magyarország nem sodródhat háborúba, a lakosság elítéli a háborúpárti nyilatkozatokat

2023. március 10. 10:56
A felmérés szerint a magyarok békepártisága töretlen, ezért a többség továbbra is elzárkózik azoktól a felvetésektől, amelyek a békekötés ellehetetlenülésének kockázatával járnak.

A Századvég Alapítvány márciusi közvélemény–kutatása szerint a lakosság elítéli a háborúpárti nyilatkozatokat.  A Századvég Alapítvány az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök februárban, az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóját követően rögzítette: a magyar kormány az azonnali tűzszünetet támogatja, még több ember halálának elkerülése érdekében. A kormányfő hangsúlyozta, hogy „Magyarország a béketáborhoz tartozik”.

A kormányzati politika iránya összhangban áll a lakosság elvárásaival

Ahogy a Századvég korábbi elemzése rámutatott, a nemzetközi politikai térben különböző közéleti szereplők – annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak hazánkra – bírálták Magyarország békepárti elkötelezettségét – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy Magyarország kormánya a háborús konfliktus kezdete óta humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, amellyel párhuzamosan a harci cselekmények azonnali beszüntetését, az érintett felek tárgyalóasztalhoz ültetését szorgalmazza a mielőbbi békekötés érdekében. 

A kormányzati politika iránya összhangban áll a lakosság elvárásaival, ugyanis a magyarok elsöprő többsége az orosz–ukrán háború azonnali, kompromisszumos lezárása mellett áll. A lakosság következetes békepártiságára vezethető vissza, hogy a magyarok nem támogatják azokat a lépéseket, amelyek akadályozzák a háború mihamarabbi lezárását, illetve

a konfliktus kiszélesedésének elkerülését – írták. 

A Századvég közlése szerint a kormányzat békepárti álláspontját az elmúlt időszakban – nyomásgyakorlási szándékkal – bírálatok érték nemzetközi közéleti szereplők részéről. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy „Magyarországot gyakrabban kell számonkérni, különösen az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt”. Az ezer ember megkérdezésével végzett márciusi felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele (56 százaléka) nem ért egyet a brüsszeli politikus állításával. Ehhez hasonlóan az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman – Orbán Viktor azonnali tűzszünetet szorgalmazó szavaira reagálva – kifejtette, hogy nem létezik sem béketábor, sem háborús tábor. 

A magyarok békepártisága töretlen

A kutatási adatok rávilágítanak, hogy a magyarok 58 százaléka nem ért egyet a nagykövet szavaival. Az elemzésben az áll, hogy március elején Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke ukrajnai látogatásán azt szorgalmazta: az Európai Unió tagországai küldjenek még több fegyvert Ukrajnának, és vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is. Megállapítható, hogy 10-ből 7 válaszadó (70 százalék) ellenzi az elnökasszony felvetését – írták. Érdekességnek nevezték, a Századvég a három említett nyilatkozat vonatkozásában megvizsgálta, hogy a magyarok szerint ezek

milyen következményekkel járhatnak a háború további menetére nézve. 

A megkérdezettek jelentős többsége (54 százalék és 74 százalék közötti arányban) úgy vélte, hogy az egyes megszólalások a fegyveres konfliktus további eszkalálódását ösztönözhetik a béketárgyalások elősegítése helyett. „Fontos hangsúlyozni tehát, hogy a magyarok békepártisága töretlen, ezért a többség továbbra is elzárkózik azoktól a felvetésektől, amelyek a békekötés ellehetetlenülésének kockázatával járnak” – olvasható a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Fokozódik a feszültség Bahmut miatt Kijevben és Moszkvában is

Kína a saját béketervével nemzetközi jelentőségét igyekszik növelni. Ugyanakkor könnyen azt is eredményezheti, hogy az oroszok és az amerikaiak Kínát kihagyva végre komolyan tárgyalni kezdjenek. Itt a Stratéga legújabb adása Horváth József biztonságpolitikai szakértővel, az Alapjogokért Központ tanácsadójával. #mandiner Mandiner - A polgári karakter.

 

 

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés