Törölték az ír rendező kizárólag férfiszereplős Beckett-darabját, mivel csak férfiak jelentkezhettek a meghallgatásra

2023. február 9. 6:30
Mindeközben Hollandiában.

A Godot-ra várva hollandiai színpadra állítási kísérlete Beckett-i fordulatot vett, amikor a helyszín lemondta az előadásokat, mert az ír rendező csak férfiakat hallgatott meg a kizárólag férfiakból álló szereplőgárdába – számol be az Irish Times.

Teljes szívemből mondhatom, hogy az életem az elmúlt hetekben abszurddá vált

– mondta a 24 éves Oisín Moyne, aki remélte, hogy rendezőként debütálhat az élet irracionalizmusáról szóló Samuel Beckett-művel.

„Ellentétes az egyetem befogadási politikájával”

A darabot, amelyben Vladimir és Estragon mellett időnként más férfi szereplők is felbukkannak – miközben várnak valakit, aki soha nem érkezik meg – november óta próbálták, és márciusban kellett volna színpadra állítani a Groningeni Egyetem kulturális központjában.

Az előadásokat azonban törölték, miután a helyszín felfedezte, hogy a darab öt férfi szerepére kiírt castingfelhíváson csak férfiak vehettek részt, és erről tájékoztatták a produkciót készítő csapatot, ami ellentétes az egyetem befogadási politikájával.

A Groningeni Egyetem szóvivője azt mondta, hogy a darab 1953-as bemutatója óta már más időket élünk.

Az az elképzelés, hogy csak férfiak alkalmasak erre a szerepre, elavult, sőt diszkriminatív

– mondta Elies Kouwenhoven, az egyetem sajtóreferense. Hozzátette: az egyetem egy nyitott, befogadó közösség, ahol nem helyénvaló másokat kizárni, semmilyen alapon.

A rendező a The Irish Timesnak elmondta, hogy fontolóra vette, hogy más nemű embereket is beválogasson a szerepekbe, de ezt nem tehette meg a drámaíró halála előtt meghatározott és a Beckett-hagyaték által fenntartott szabályok miatt.

Nyitókép: színpadi jelenet egy marseille-i színház Godot-ra várva című előadásából. Fotó: BERTRAND LANGLOIS / AFP

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi lenne, ha a színészek nyilatkoznának róla, hogy ők nők, vagy transzverziták?

Itt egyértelműen a "patriarchális dominancia" lerombolásáról van szó - azaz a normalitást akarják lerombolni. Hogy a helyébe mit raknak? Érdemes a francia forradalomból, a kommunista és náci mozgalomból okulni: bármit. Még ők se tudják előre, de a lényeg az, hogy üres lapra azt rajzolnak, amit akarnak, az embereknek ehhez _kell_ igazodniuk.
68-ban ez az egész mozgalom a "szabadság" ígéretével indult, pont olyan elnyomó rendszer lett belőle, mint az összes többi "progresszív" mozgalomból.

A tapasztalatokból okulva: a "szexuális forradalom" volt a beetetés, mint a drogosoknak az első adag, ami ingyenes.
Beígérték a fiataloknak a szabad, kötelezettség nélküli szexet, erre szinte mindenki ráharapott (naná, dolgoznak a hormonok), aztán ebből lett a metoo, meg a szexuális felügyelő a forgatások alatt, aki árgus szemekkel nézi, hogy meddig igazolható a szereppel, és honnan minősül zaklatásnak minden, ami ott történik. Ennyire prűdek még a viktoriánusok sem voltak.

Persze, hogy nem teljes, az a prűdség arra utalt, hogy a szexuális szabadságból végül a teljes kontroll lett. Ez ugye a lakosság jó 95%-át érinti, tehát a többség ezzel szembesült. A beetetést követte a rideg valóság. A kommunisták "munka képesség, fogyasztás igény szerint" szlogennel kínálták a jólétet a csóró gyári munkásoknak. Helyette a szűk elitet leszámítva mindenki egyformán szegény volt.
Ebből a szempontból még a nácik meg a fasiszták hazudtak a legkevesebbet, ők eleve erőszakkal kezdtek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés