A tankok Ukrajnába küldése egy dolgot tesz egyértelművé: ez egy nyugati háború Oroszország ellen

2023. február 3. 21:06
Martin Kettle
Guardian
Volodimir Zelenszkij végre megkapja a kért segítséget, de ezzel Ukrajna jövője még inkább az USA kezébe kerül.

„Az, hogy több nyugati tankot küldenek Ukrajnának, nem jelenti azt, hogy egyes politikusok időnként veszélyesen közel kerülnének ahhoz, hogy azt sugallják, a háborúnak már majdnem vége – csak spórolnak a harcon. Az ukrajnai háború még hónapokig, ha nem évekig fog tartani, és a legutóbbi döntések inkább egy stratégiai kitérőnek számítanak, mint egy teljes és maradéktalanul végrehajtott fordulatnak. Ugyanakkor ez kétségtelenük egy nagy pillanat, mégpedig három fő okból is.

Az első ok az, hogy a harckocsik olyan katonai előnyt jelentenek Ukrajnának, amely – Ed Arnold, a Royal United Services Institute munkatársa szerint – átalakító erőt jelenthet. A három nyugati harckocsitípus, amelyet most Ukrajnának szánnak – az amerikai M1 Abrams, a német Leopard 2 és a brit Challenger 2 – mind jelentősen erősebbek, mint a szovjet T-72-esek, amelyekből az ukrán és az orosz haderő zömét alkotják. Ugyanez vonatkozik a francia Leclerc harckocsikra is, amelyek rövidesen ugyancsak megérkezhetnek a frontra.

Ezek a nyugati harckocsik nagyobb mozgékonysággal, halálosabb tűzerővel és erősebb páncélzattal rendelkeznek, mint azok a járművek, amiket az oroszok használnak. Ugyanakkor nehezebbek is, ami a könnyebb orosz harckocsiknak előnyt biztosít a mocsaras talajon, amelyből Ukrajnában jócskán akad, főleg az olvadás után. Ennek ellenére a modern nyugati harckocsik vezérlő- és navigációs rendszerei olyan képességet biztosítanak a tüzérség és a gyalogság együttes manőverei részére, beleértve az éjszakai bevetéseket is, amellyel az oroszok nem tudják felvenni a versenyt.”

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

***

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a bekezdés a totális bullshit. Lényegében a minden egyes állítása hazugság. Viszont ábrázolja a szerző elfogultságát.

"A nyugat céljai sem más, mint a védekezés; nem terjednek túl Ukrajna megszállóitól való felszabadításán."

A nyugat, főleg az EU, ha komolyan gondolta volna, megelőzhette volna ezt a háborút , és nem kellene "védekezni". Amit úgy folytatnak, hogy Ukrajna éppen hogy egyensúlyt tudjon tartani, de ne tudjon az oroszok fölé kerekedni. Ukrán halottak árán fárasztják az oroszokat, akik úgy tűnik, nem akarnak nagyon kifáradni. A háború végén lesz egy teljesen lerombolt Ukrajna, olyan végeredménnyel, amit a ukránok háború nélkül is elérhettek volna.

Azt elfogadta a világ, hogy Ukrajna amerikai befolyás, amerikai irányítás alatt "döntsön a sorsáról"? Azt elfogadta, hogy az amerikaiak helyett áldozza fel katonák tízezreit amerikai célok érdekében?

Tegyük már félre az álszent naivitást, ha az ukrajnai háborúról beszélünk.

Ukrajnában voltak választások, aztán volt egy puccs, amelynek a közepében Victoria Nuland osztott ételt a puccsistáknak - a folytatást pedig tudjuk. Lehet Oroszország szomszédjaként lényegében NATO érdekeltséggé, felvonulási területté válni, közben provokálni az oroszokat, az ukrán vezetés ezt az utat választotta. De a mostani helyzetet látva, megérte? Nem lett volna kedvezőbb hídként szerepelni Oroszország és Európa között, mint tengeren túli érdekek szolgálatába állni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés