Tarjányi Péter: Oroszország olyan szinten térhet vissza a hatalmi színpadra, mint ami a Szovjetunióra volt jellemző (VIDEÓ)

2023. január 30. 7:07
A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, Orbán Viktor téved, amikor azt gondolja, hogy ebből a világpolitikai helyzetből Magyarország kimaradhat.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő egyik legutóbbi, Facebook-oldalán megosztott videójában arról beszélt, hogy milyen értékrendek ütköznek most a háború kapcsán és miért téved Orbán Viktor amikor azt gondolja, hogy ebből a világpolitikai helyzetből Magyarország kimaradhat.

Mint fogalmazott, „hiába mondja Orbán Viktor azt, hogy ebből [háborúból] valahogy ki kéne maradni, tudomásul kell venni, hogy azon keresztül, hogy ennek a szövetségi rendszernek, a NATO-nak katonailag, az Európai Uniónak gazdaságilag tagai vagyunk, van egy értékrend, amit mi felvállaltunk, és ami értékrend mentén azt mondtuk, hogy bizonyos folyamatokkal szemben vagyunk, és

a Nyugat érdekeit gondoljuk üdvözítőnek és elsődlegesnek.

Ezek az értékrendek ütköznek most” – mutatott rá Tarjányi.

Oroszország Kínával és Indiával »újragombolhatja« a világ történéseit

Majd azzal folytatta, hogy „ebben Oroszország kulcspozícióban volt mindig is. Oroszország abban egyensúlyozott katonai pozíciójánál fogva, a hidegháború lezárta után, ahol a kétpólusú világrendszer megszűnt, és egypólusú lett, hogy valamilyen úton-módon szövetségeseket találjon”

A szakértő hangsúlyozta, hogy automatikusan jött fel az utóbbi évtizedekben Kína és India, hogy „adott esetben ezekkel az országokkal összefogva »újragombolhatja« a világ történéseit, és

Oroszország visszatérhet olyan szinten a hatalmi színpadra, ami a '60-as, '70-es évek Szovjetuniójára volt jellemző.

Erre az elmúlt évtizedekben nem volt képes. Katonailag nyilván fejlesztetett, mert katonailag akarta ezt végrehajtani” – magyarázta Tarjányi Péter.

Az említett videót alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 149 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami a II. Háború után Vietnamtól Líbiáig, Szíriáig, Irakig, Afganisztánig a USA számlájára írható, az most, Ukrajnával csúcsra járatva és a közvetlen közelben, annak, aki figyel, TELJES hitelvesztéssel jár a USA vonatkozásában.

Minden számunkra még békés napot nagyon meg kell becsülni. Figyelem felhívó, h. Ukrajna szerencsétlen lakossága a lábával szavaz, már aki teheti.

Senkit NE távesszen az, h. San Franciscóban vszeg. valóban jobb élni, mint Rosztovban, nem beszélve Vlagyivosztokról, különösen mostanában.

"...van egy értékrend, amit mi felvállaltunk, és ami értékrend mentén azt mondtuk, hogy bizonyos folyamatokkal szemben vagyunk, és a Nyugat érdekeit gondoljuk üdvözítőnek és elsődlegesnek."

Kitértél a Józsi6 feltett kérdésre adandó konkrét válasz elől. De akkor elmondom, hogy csatlakozásunk idején a nagyon csatlakozáspártiak egyetlen értékrendje, amit plakátokra is kiírtak, a bécsi cukrászda nyitás volt.

Ha a mostani értékrend, az LMBTQ, a gender, a melegházasság, migránsok simogatása, a nemzetállamok háttérbe szorítása, a föderáliis Európa szorgalmazása lett volna a plakátokon, a csatlakozás ügye elbukott volna. De ha ma lenne csatlakozás, a mai "értékek" mentén, szintén ez lenne.

Ugyanaz történt, ami most történik az EU pénzek ügyében. Az pénzek terén a már megállapodott feltételeket utólag cigánykodva újabbakkal tetézik. A 2004-es, a csatlakozáskor aláírt "értékeket" pedig abnormális dolgokra cserélték.

Ami pedig az orosz nagyhatalmi státuszt, a Kínával, Indiával kialakítható tömböt jelenti, kell az egyensúly az USA-val szemben. Fogd fel úgy, ahogyan az egyik kedvenc érvetek szól, amely szerint káros, hogy nálunk nagy fölénnyel kormányoz a Fidesz. Nos, a világban ugyanúgy káros, ha egy ország akarja diktálni a világrendet. De még károsabb, ha pusztán katonai erőre támaszkodva, ha kell gyilkolva, rombolva.

És nekünk miért kell elfogadni azt, ami nyugaton, újabban kitalált torz, természetellenes ideológiák alapján folytatnak? Miért kéne egy társadalom felfogását erővel megváltoztatni? Utoljára a szovjet birodalom szabta meg kívülről, hogy miben kel hinni, mit kell gondolni.

A gyűlöletet lehet mint egy labdát egymásnak dobálni, de az a vitaképtelenség bizonyítéka, hogy ha valaki valamivel nem ért egyet, ha valaki valamit elutasít, ha valaki valamit nem akar másokat utánozva gyakorolni, ha valaki valamitől idegenkedik, akkor azt rögtön gyűlöletnek minősítik.

Ezek szerint, a fenti megfogalmazásokat az EU-ra alkalmazva, az EU Magyarország, a magyar nemzet iránti gyűlölettől vezérelve cselekszik. Ez az uniós szerződés melyik pontjának felel meg?

Szépen leírtad a kötelezőt, de amikor ezeket erővel teszik normává, a hozzájuk való viszonyt mások megítélésének alapjává, az már szovjet, vagy náci típusú ideológiai diktatúra.

10:54-nél neked írtam.

Egy érettségivel, piaci árusként olyan jövedelemmel rendelkezik, mint mások az IT szektorban. Szóval, hagyd ezt a felsőbb rendű dumát. Az intelligencia, a normális gondolkodás nem a városiak sajátja, sőt! Mindig a városokban volt a legeredményesebb a felforgatás. Akár a náci, a bolsevik, vagy a mai liberális típus egyaránt.

ha meglenne meg a ketpolusu vilagrend az usa nem merte volna bombazni Jugoszlaviat, Sziriat, Libiat stb
a beke garanciaja a tobb polus
amiota felborult azota igen elkanaszkodott a nyugat

Látom frusztrált az önjelölt liberális értelmiség. Nem baj, addig jó, amíg négy évente nagyot estek a magas lóról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés