Szakértő Ukrajnáról: a régi eszközök kifogynak, a csúcstechnika háborúja jön

2023. január 28. 19:46

A német és orosz tankok közötti különbség olyan, mintha egy Zsigulit állítanánk ki egy Mercedesszel szemben – mondja Kis-Benedek József korábbi katonai hírszerző, egyetemi tanár, az MTA doktora.

2023. január 28. 19:46
null
Pócza István
Pócza István

A Leopard harckocsinak több változata is van és számos országban van rendszeresítve. A világ egyik legkorszerűbb harckocsijának számít, nem véletlenül esett Magyarország választása is ennek a típusnak a beszerzésére – mondja Kis-Benedek József. A szakember világossá tette: a németek saját maguk számára és eladásra is szánták ezt a harckocsit.

Mitől különleges a Leopard?

Hosszabb ideje NATO-s célkitűzés a fegyverek és eszközök egységesítése, azt szeretnék elérni, hogy a tagországok ugyanazokat a típusokat vegyék meg és használják. Ez persze vitát is eredményez – magyarázza Kis-Benedek József –, hiszen a franciák szerint a legjobb a Leclrerc, a németek szerint viszont a Leopard, britek meg a Challengert tartják annak. De van még egy szereplő: az Amerikai Egyesült Államok az Abrams harckocsival.

Az amerikaiak azt szeretnék, hogy a németek lehetőség szerint passzolják el a Leopardokat az ukránoknak és másoknak, aztán vegyék meg tőlük az amerikai modelleket,

és a többi ország is tőlük vásároljon – mondja szakember. Ezek a harckocsik nagyon mások, mint a közismert T-72, amelynek 100 km-en körülbelül 100 liter a fogyasztása, míg a mai modelleknek 4-5 liter. Emellett tűzvezető rendszerek és az optikák is jóval fejlettebbek az új típusú harckocsiknál: képesek 5000 méterig is pontosan ellőni, míg egy T-72-es jó, ha 2500 méterig tud. A Leopard például menet közben is tud tüzelni: mozgás közben mozgó célpontra. Emellett a harckocsit kezelő emberek védelme is teljes más, ma ez már kiemelt szempont.

A német és orosz tankok közötti különbség olyan, mintha egy Zsigulit állítanánk ki egy Mercedesszel szemben.

A régi eszközök kifogytak vagy kifogynak, most jönnek az újak – értékeli a helyzetet a szakember. A régi típusú eszközöket az Ukrajnát támogató országok átadták az ukránoknak, ezek jó részét elhasználták, megsemmisültek vagy tönkrementek. Ez pedig magával hozza a változást.

Páncéloscsaták háborúja jöhet

Az orosz-ukrán fronton egy átállás szemtanúi vagyunk: elképzelhető, hogy áttérnek a páncéloscsatákra, amikhez harckocsik és csapatszállító harcjárművek kellenek. Ehhez a németek és az amerikaiak már adtak és adnak csapatszállítókat. A felajánlások abba az irányba mutatnak, hogy az ukránok egy nyugati eszközökkel felszerelt teljes gépesített dandárt fel tudnak majd állítani. De ennek előkészítése nem most kezdődött – magyarázza Kis-Benedek –, ugyanis az ukránok Leopard-kiképzése már régóta zajlik.

Putyin az oroszok számára kiadta az ukázt: március végéig Donbaszt el kell foglalni. „Na most ehhez nagyon fel kell kötni nekik az alsóneműt” – mondja Kis-Benedek. Az ukránok 3-4 lépcsős védelmi vonalakat hoztak itt létre.

Az ukrán oldalon igen nagy probléma van az emberi erőforrással

– mondja Kis-Benedek. Az utóbbi időben az ukránok már az erőszakkal történő bevonultatáshoz folyamodnak, sokszor katonai szolgálatra alkalmatlan emberek esetében is; szinte válogatás nélkül fogdossák össze az embereket. Szerinte meg kellene vizsgálni az etnikai összetételt is, hiszen voltak olyan hírek, hogy etnikai alapon részesítik előnyben vagy hátrányban a katonákat. Figyelemreméltó, hogy mindkét oldalon védik az eredeti ukránokat, illetve oroszokat, szívesebben vetnek be a kisebbségeket vagy zsoldosokat. Odáig jutottunk, hogy ma már az a veszély fenyeget, hogy egy teljes generáció eltűnhet – elsősorban férfiak, de egyre több nőt is behívnak különböző – például egészségügyi – szolgálatokra.

A Wagner-csoport nem elitalakulat

A Wagner-csoport a hadseregből, meg a rendőrségből kivált, kiszervezett emberek társasága. Ez az orosz kormány irányítása alatt van, még ha nem is mondják, de magánhadseregként működik. Ilyen más országokban is van, például az Egyesült Államoknak is – magyarázza a szakértő. Létre is jött egy vita a reguláris haderő és a zsoldosok között, amely politika lobbierő-versengésen is alapul.

Elitnek nem nevezném, elég kegyetlenek”

 – válaszolja Kis-Benedek arra a kérdésre, hogy elitalakulatként érdemes-e rájuk tekinteni. Igen tapasztalt katonák, akik az orosz érdekek érvényesítését tekintik a feladatuknak. Nem vonatkoznak rájuk azok a szigorú háborús szabályok, mint a reguláris hadseregre, pedig már azoknál is vannak olyan módszerek amelyek finoman szólva sem felelnek meg a genfi egyezménynek. A Wagner-csoport egyébként a világ számos pontján jelen van, ahol az orosz érdekeket kell képviselni, a módszerekben pedig nem nagyon válogatnak.

Ha Oroszországot végveszély fenyegeti, bevetik az atomfegyvert

Az orosz stratégiában világosan rögzítették, hogy végveszély esetén bevetik az atomfegyvert. De az nincs leírva pontosan, hogy mit is jelent ez a végveszély. Persze a NATO-ban is ugyanígy megvannak a tervek, de 1945 után szerencsére nem nagy a valószínűsége, hogy valaki atomfegyverhez nyúljon; ott van a lehetőségek között, mert rendelkeznek vele, de ezzel mindenki nagyon óvatos – szögezi le Kis-Benedek József.

Az ukránok bár megígérték, hogy nem mennek be orosz területekre, de ez nem jelenti azt, hogy ne lőnének át orosz területekre.

Bemenni valószínűleg nem fognak, hiszen azt az oroszok jelentős fenyegetésként, akár végveszélyként élnék meg, a válasz pedig totális lehetne.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 


Nyitókép: Peter Steffen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 370 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrLecter80
2023. január 31. 08:24
Zsiguli mi? Majd hamarosan kiderül..
HZ72
2023. január 30. 08:14
KBJ egy ukránbuzifasz
holnapislesznap
2023. január 29. 23:58
ha egy zsigával oldalbabaszol egy mercit, ottan csontok röpködnek...
Custos Ovium
2023. január 29. 20:46
Eddig a mondatig jutottam "Ezek a harckocsik nagyon mások, mint a közismert T-72, amelynek 100 km-en körülbelül 100 liter a fogyasztása, míg a mai modelleknek 4-5 liter." Biztos plug-in hybridek... Jajj nekünk ha ilyenek a szakértőink..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik