Magyarokról, zsidókról, zsidó magyarokról

2023. január 27. 17:51

Nem megy már a bajkeverőknek, gyűlölködőknek a megosztás, nem kér már a nép sem a zsidózásból, sem a fasisztázásból.

2023. január 27. 17:51
null
Joó István
Joó István
Mandiner

A kölcsönös emberi közeledés számomra a legfontosabb. Ezért mindig megindít, ha egy zsidó tudatú ember bizalommal van irántam, megnyitja magát és szívesen beszél arról, mit jelent neki a zsidósága, ha kitárja előttem kulturális vagy vallási világát, hát még ha a szívét is. És sok ilyen van.

Évtizedekkel ezelőtt nehezebb volt ez. Tizenévesen, korosztályi nyitottság okán még nem tapasztaltam falakat, legfeljebb ha kortárs írók célozgatásait olvastam korabeli folyóiratokban; de a rendszerváltozás után, fiatal felnőttként azt érzékeltem, van növekvő oda-vissza bizalmatlanság.

Akkor, 1989 örül bugyogott fel újra a „népi-urbánus” ellentét két világháború között képződött, a vészkorszakkal végképp elszennyeződött mocsara.

A többpártrendszerben politikai fegyver lett a gyanúsítgatás, annak antiszemitázó és zsidózó értelmében egyaránt.

Még ha pártdalnoknak csúfolnának is, merek szólni arról a tényről: a hazai politikában új korszak jött el azzal, amikor a Fidesz behúzódott az MDF romjain jobbközépre. Nemzeti-keresztény vonalat kezdtek el képviselni, de úgy, hogy pártjuknak nem volt és nem is lett szélsőséges szárnya.

Nem sorolom, hogy az Orbán-kormányok mit tettek a hazai zsidó közösségért, a társadalmi-etnikai-vallási tudat gyulladásmentessé, a nemzeti tudat tágassá tételéért. Nem részletezem, időlegesen mit rongált ezen a jó fejleményen a 2002-2010 közötti baloldali-liberális kurzus, hogyan próbálta összeragasztani a Fideszt és a Jobbikot, hogy aztán ellenzékbe szorulva hogyan fogott össze aggálytalanul az utóbbi szélsőséges párttal, s hogy a korábbi hivatásos rettegők milyen támogatóak voltak a baloldal és a szélsőjobb politikai nászában.

A lényeg, hogy az emberek: magyarok, zsidómagyarok és magyar zsidók tanulékonyaknak bizonyultak! Rég nem vesszük már be a magasabb pozíciókból keltett műhisztiket, nem megy már a bajkeverőknek, gyűlölködőknek a megosztás, nincs politikai felhajtóereje, faji alapon semmiképp sem.

Mind anakronisztikusabban hat és bűzösebbnek a zsidózás, de az indokolatlan fasisztázás is.

A politikai megosztottság erős ugyan, de a magyar-zsidó együttélés egyre zavartalanabb, a kooperálás, szellemi és minden egyéb téren zavartalan és magától értetődő a 2020-as években.

Személy szerint bennem azonban egyre növekszik az afölötti botránkozás, amit holokauszt megtörténte jelent. Nem csak azokra gondolva, akik még életükben a magyar irodalom ékességei lettek, mégis Dávid-csillaggal megbélyegezve és a nemzetből kirekesztve végezték, hanem mindazokra, akik fonák égőáldozatként lágerekben vagy erőltetett menetekben, gettókban odavesztek. Közben erősebben bukkanok a saját, magyar etnikumom meg származási osztályom, a parasztság tragédiáira is. Megrendítenek, de nem homályosítják el a holokauszt komor tényét sem. Osztozom a gyászukban.

Itt élnek közöttünk – vagy éppen rokonságunkban, hisz részben vérségileg is összeolvadunk – a zsidó honfitársak is, akik a kitaszítottság kivételével a kisebbségi lét általános nehézségeivel azért küszködnek. Van egyfajta reneszánsza a zsidó tudatnak és közösségi életnek, de

ha egy imaházukból két fiatal elmegy, az már komoly lejtő lehet a helyi hitéleti-közösségi kiürülés útján.

A vészes szétszórtság persze Budapesten kevésbé jelentkezik.

Szurkoljunk, hogy amíg csak lesz világ, egyazon magyarországi társadalomban élhessünk, és gazdagíthassuk egymást szellemben, emberségben! De miért ne mondanám ki? Szeretetben is.

 

Nyitófotó: MTI / Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. január 29. 11:24
Viszont a valóság meghamisításához senkinek sincsen erkölcsi alapja. Ténykérdés, hogy Adolf Hitler, aki Solomon Rotschild unokája volt, a zsidó bankárok anyagi támogatásával került hatalomra és a Harmadik Birodalmat is - Hjalmar Schacht, Erhardt Milch tábornagy, Herman Göring, stb. - a zsidók és a filoszemiták irányították. De általában is gondot okoz, hogy a zsidók a nem zsidókat az állatokhoz hasonlítják, míg magukat a világ feletti uralomra kiválasztott népnek tartják, s ehhez az ideához a minden napi életben is ragaszkodnak.
Alcofrybas
2023. január 29. 09:19
Azt hiszem, érdemes tartózkodnunk attól, hogy túlfűtött érzelmi (érzelmileg érintett) vagy módosult tudatállapotban (hormonok, szerelem, kV, fű, szesz, gyógyibigyók stb.) messzemenő következtetéseket vonjuk le. Az érzelmek akadályozzák, befolyásolják az embert az értékítéletben. Elfogulttá tesznek, és ez nem válik a kutatások, vizsgálódások hasznára. Persze ezzel nem azt mondom, hogy zsidó ne is foglalkozzon a zsidókérdéssel, mert érzelmileg érintett, csak szeretném jelezni, hogy ez kommunikációs aknamező.
Igazszó
2023. január 28. 15:14
A magyar nem zsidó, a zsidó nem magyar. A rabbik szerint sem. A jóoo hazudik. Talán mert zsidó.
Davidov
2023. január 28. 14:55
Te mindháromba beleférsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik