Demkó Attila: Putyin nem őrült meg, nem vesztette el a kapcsolatot a valósággal

2023. január 8. 9:31
Bár „tény, hogy nagyon rossz döntést hozott, amikor megindította a támadást Ukrajna ellen"  – véli a biztonságpolitikai szakértő.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője interjút adott az ukrajnai háború kapcsán a Vasárnap.hu-nak. A szakértő kifejtette, hogy az időjárás még ma is az egyik fő meghatározója a hadviselésnek. Mint mondta, mivel idén nem fagyott meg Ukrajna talaja, így az ukránokat hátráltatja a meleg időjárás, egyszerűen elakadnak a sárban az eszközeikkel.

„Télen általában megfagy Ukrajnának a talaja, idén azonban ez nem így történt. Tavaly februárban az oroszoknak az egyik nagy hátráltatója volt a viszonylag meleg tél és a sár. Most azonban úgy néz ki, a hasonlóan meleg és csapadékos tél őket segíti, legalábbis a védekezésben” – mondta.

„Az enyhe tél egyben jó is Ukrajnának, hiszen az orosz támadások – amelyek kimondottan az ország energetikai infrastruktúrája ellen irányulnak – kevésbé hatásosak, hiszen nem használ annyi energiát Ukrajna” – tette hozzá.

Putyin nem őrült meg

Demkó kifejtette, hogy Putyin nem vesztette el teljesen a kapcsolatot a valósággal. „Tény, nagyon rossz döntést hozott, amikor megindította a támadást Ukrajna ellen. Ennek a hatásai rövid távon is, de a hosszú távú orosz stratégiai érdekek tekintetében is nagyon rosszak. Putyin azonban nem irracionális, nem őrült meg. Amikor vissza kellett vonulni Herszonból, akkor nem tartottak ki az utolsó emberig.

Putyin nem Sztálin, nem áldozott fel feleslegesen tízezreket, felfogta, hogy ki kell vonulni Herszonból.

Gyakorlatilag harc nélkül adtak fel fontos, szimbolikus helyeket azért, hogy az alakulatokba és az emberállományban ne legyen akkora veszteség, mint amilyen lehetett volna.”

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ősz végén simán elzárni a gázcsapot? Az ukik fáznának, de nem volna háború.

Ilyet már II. Pius pápa is írt Magyarországról 1450 körül: Magyarország a kereszténység védőpajzsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés