Zelenszkij: Oroszország emberiesség elleni bűncselekményt követ el az ukrán energiahálózat támadásával

2022. november 24. 9:55
Az ukrán elnök kijelentette az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a nemzetközi közösség nem lehet „egy terrorista állam túsza”.

Oroszország emberiesség elleni bűncselekményt követ el az ukrán energiahálózat támadásával – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a kérésére összehívott rendkívüli ülésen.

„A hőmérséklet nulla fok alatt van, miközben milliók maradtak energia, fűtés és víz nélkül: egyértelműen emberiesség elleni bűncselekményről van szó” – hangsúlyozta rövid videoüzenetében Zelenszkij. Az ukrán elnök egyúttal elutasította „a terror módszerét”, amelyet az orosz fegyveres erők alkalmaznak országában. Leszögezte: a nemzetközi közösség nem lehet „egy terrorista állam túsza”.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként vétójoggal rendelkezik a testületben, és blokkol minden határozatot, amely elítélően nyilatkozna Moszkva ukrajnai háborújáról. „Civilek meggyilkolása és a civil infrastruktúra elpusztítása terrorcselekmény” – írta Zelenszkij korábban a Twitteren. „Ukrajna továbbra is határozott választ követel a nemzetközi közösségtől ezekre a bűncselekményekre” – tette hozzá.

Az ukrán elnök a rendkívüli ülésen a légvédelmi támogatás fokozását kérte, illetve azt, hogy az ENSZ szakértői mérjék fel az oroszok által okozott rombolást. Szerdán Oroszország újból erőteljes csapásokat mért Ukrajnára, ami miatt jelentős károk keletkeztek a víz- és az áramhálózatban, legalább hatan meghaltak, és három nukleáris létesítmény kapcsolódott le a víz- és fűtéshálózatról. Az egyik legfőbb célpont az ukrán főváros,

Kijev volt, ahol a támadások következtében a háztartások 80 százaléka maradt víz és áram nélkül.

Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese határozottan elítélte a civil infrastruktúra támadását. Jelezte: a nemzetközi humanitárius jog tiltja az efféle csapásokat, és az elkövetőket felelősségre kell vonni. Olaf Scholz német kancellár szerint a könyörtelen támadások Vlagyimir Putyin elkeseredettségét mutatják a harctéri győzelmek elmaradása miatt.

A berlini vezető azt mondta: „tisztán látszik, hogy Putyin nem nyerheti meg ezt a háborút a harctéren”. Scholz felszólította az orosz elnököt, hogy fejezze be a háborút. Az ENSZ adatai szerint a február 24-én kezdődött

ukrajnai háborúban több mint 6500 civil vesztette életét, köztük legalább négyszáz gyermek.

A világszervezet azonban úgy véli, hogy az áldozatok valódi száma ennél jóval magasabb lehet.

Kijevet lövik az oroszok: többen meghaltak

„A Nyugat – beleértve az Egyesült Államokat és az európaiak jelentős részét – a háború közben ismerte fel, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot – vélekedik Tálas Péter. Mely szakaszában jár az ukrajnai háború? Miért proxyháború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál? A biztonságpolitikai szakértő válaszol a Mandiner Világrend adásában!

„Most dől el, milyen gyorsan jön el a poszthegemoniális világrend" - Mandiner Világrend

„A Nyugat - beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét - a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot". Mely szakaszában jár a háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál?

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Valery Melnikov / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek szerint a II. világháborúban a szövetségesek is emberiség ellenes bűntettet követtek el, amikor bombázták a III. birodalom civil infrastruktúráját?
Illetve emlékeztetni kellene az USA-t, hogy szinte az összes háborúban amit a II. világháború után vívott, avval kezdte, hogy szétbombázta a megtámadott ország civil infrastruktúráját.

Szerintem éppen te terelsz.

Az bazmeg, hogy az az ország tömi őket pénzzel meg fegyverekkel, aki szarrá bombázta az iraki és szerb polgári infrastruktúrát. Így már érted?

te gyökér, ha annyire hülye vagy hogy egy ilyen egyértelmű logikai kapcsolatot nem tudsz megérteni akkor menj vissza a HVG.HU-ra az akolmelegbe bégetni a többi agyhalottal.

Azt utálom a mandi chatban, hogy a hozzád hasonló faszkalap provokátorokat nem lehet blokkolni. Te nem vitatkozol, te kötekedni jössz ide. Menj vissza a hvg-re a többi okádék pöcegödör lakó közé, odavalók vagytok mind.

Az oroszok csak az áramellátást bombázták, te agyhalott. A ivóviz és a fűtés azért nem megy, mert ahhoz áram kell. Kapisch?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés