Letartóztattak egy válogatott focistát Iránban, aki felszólította kormányát: ne gyilkolja a kurdokat

2022. november 24. 19:23
A 35 éves Voria Ghafouri  nincs ott az irániak vb-csapatában, amely hétfőn, az angolok elleni meccsen a hatalom elleni tiltakozásként nem énekelte a himnuszt.

Csütörtökön letartóztatták Voria Ghafouri ismert iráni focistát, amiért a közösségi médiában felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a kurdok gyilkolását. A letartóztatott játékost egyes források szerint államellenes propagandaterjesztéssel és a nemzeti csapat hírnevének megsértésével vádolják.  A labdarúgót korábban a külügyminiszter kritizálása miatt is őrizetbe vették.

A 35 éves Ghafouri  nincs ott az irániak vb-csapatában, amely hétfőn, az angolok elleni meccsen a hatalom elleni tiltakozásként nem énekelte a himnuszt.

Ismert: a  22 éves Mahsza Amini kurd nő szeptemberi halála – valószínűleg az erkölcsrendészet verte agyon, mert megsértette az öltözködési szabályokat – óta folyamatosan tüntetések vannak a perzsa országban, eddig több száz halálos áldozattal.

A hírről beszámoló Guardian cikke szerint az iráni kormány tagjai az elmúlt napokban kurd szeperatistának bélyegezték a nők és a kurdok mellett többször kiálló Ghafourit, aki négy éve még játszott a világbajnokságon, és mindenki idén is a keretbe várta.

Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés