Lovasroham, könnygáz és gumilövedék – amikor Gyurcsányék meggyalázták a demokráciát

2022. október 23. 15:35
Nem csak az országot sebezte meg, a baloldal hitelességét is padlóra küldte 2006 véres ősze. Gyurcsányék a szabadságharc ötvenedik évfordulóján rontottak rá saját népükre.

Furcsa kísérletbe fogott Friderikusz Sándor: podcast-oldalán sorra rakja ki az őszödi beszéd kiszivárgását, illetve az abból kerekedő botrányt „megmagyarázó” 2006-os egykori tévéműsorait. Ezekben annak idején felvonultatta a balliberális értelmiségi és szakértői holdudvar színe javát, akik különböző okfejtések mentén kívánták igazolni, hogy a demokráciára a kormányt hiteltelennek és alkalmatlannak tartó Fidesz, no meg a Gyurcsány Ferencék ellen tüntető tömegek jelentik a veszélyt, míg a kampányban még száguldó gazdaságot ígérő, később megszorítások sorát foganatosító baloldali kabinet a garanciát Magyarország sikerére.

Az MSZP és az SZDSZ lelepleződött hazugságai után az akkori miniszterelnök már a teljes politikai spektrumot nevezte hazugnak, s asszisztált ehhez az úgynevezett holdudvar is, köztük maga Friderikusz. A műsorokból

csak úgy sugárzott az elfogultság és elfogódottság az őszödi „igazmondó” mellett, s részletesen kifejtésre került az „utcai politizálás” minden hátulütője is.

Miközben a médiában egy bátor reformer alakját rajzolták meg, aki szembeszáll a csőcselékkel és bírja a nemzetközi szervezetek bizalmát, addig a valóságban a rendszerváltozás óta nem látott politikai botrány, bizalmi és morális válság bontakozott ki. Ennek csúcsát pedig a 2006. október 23-i események jelentették. Addigra napi szintűvé váltak a kormány elleni békés és agresszív demonstrációk Budapest utcáin, a rendőrség pedig nem tudott úrrá lenni a helyzeten.

Ebben a kaotikus állapotban érkezett az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója, melyet a sors fintoraként a kommunista utódpárti kabinet szervezhetett meg. A miniszterelnök, oldalán az egykori elnyomó rezsim egyik kiemelt szereplőjének unokájával, szemben a társadalom többségével, külföldről hívott politikusok garmadájával közösen emlékezett a kordonok mögött. A Kossuth téren ehhez a tüntetőket is el kellett távolítani, mint utóbb a bíróság kimondta, jogellenes módon.

A délután folyamán aztán

a rendbontókkal szemben fellépő karhatalom a Fidesz megemlékezéséről békésen távozó tömegre rátolta a randalírozókat.

Amennyire lehet, a történteket több jelentés és dokumentumfilm is feltárta, köztük a néhai Balsai István által összeállított, 2011-es dokumentum. Ebből kiderül: bár a nagygyűlés szervezői mindent elkövettek ennek megakadályozására, a két tömeg összekeveredett. Majd következett az oszlatás.

A Balsai-jelentés szerint ugyanakkor az „erőszakos tömeg mozgásának szándéka olyannyira nyilvánvaló volt és olyan súlyú rendőri mulasztások történtek, amelynek alapján megalapozottan feltehető, hogy a tömegoszlatást vezető rendőri vezetők nem gondatlanságból, vagy egyszerű szakmai tévedésből, hanem magatartásuk következményeit előre látva, annak a tudatában cselekedtek, hogy ezzel a békés állampolgárok gyülekezési jogát korlátozzák”.

Volt lovasroham, kardlapozás, könnygáz, gumilövedék, úgy, hogy a sokaságban babakocsit toló anyukák és bottal közlekedő idősek is elszenvedték mindezt.

De megverték a Fidesz parlamenti képviselőjét, Révész Máriuszt is.

Magyar-Zsolnay Attila alkotmányjogász tavaly októberi cikkében rámutatott: a 2006. október 23-i oszlatásokban részt vevő rendőrök egyike sem viselt azonosító jelvényt, bár a rendőrök azonosíthatóságának követelményét az Alkotmánybíróság egy 2000. évi határozatában már kimondta. Az intézkedés alá vont állampolgárnak ugyanis jogos érdeke az, hogy a hatósági fellépés időtartama alatt tisztában legyen a vele szemben intézkedő azonosságával, egyediségével. Az állampolgár panaszhoz, jogorvoslathoz való joga csak így garantálható.

Azon a véres napon a legtöbb személyi sérülést a nem rendszeresített fegyverből fejmagasságban kilőtt gumilövedékek maradandó szemsérülésekkel is járó használata okozta. A legsúlyosabb sérültek egyike, a maradandó szemsérülését követően munkahelyét elvesztő és lélekben összeomló Csorba Attila évekkel később önkézzel vetett véget életének, vagyis a rendőrterrornak közvetve halálos áldozata is volt.

Gumilövedék alkalmazása a rendőrségi törvény szerint csak végső lehetőségként, felfegyverkezett tömeggel szemben lett volna lehetséges. A Balsai-jelentés megállapította, hogy a 2006. október 23-i tömegoszlatáskor használt fegyverek és gumilövedékek nem minősültek rendszeresített eszköznek. A békés tüntetők ellen bevetett fegyverek közül jogszerűen nem lett volna alkalmazható a gumilövedékek kilövésére szolgáló IZS–27-E (billenőcsövű), illetőleg Bajkal MC–21 (félauto­mata) típusú sörétes fegyver, sem a hozzájuk tartozó 12/70 8,4 mm-es és 12/70 17,5 mm-es gumilövedék.

De jogellenes volt az eszközök használatának módja is. Egy 17,5 mm-es lövedék arcba, lágy részre lőve még negyven méterről is komoly sérüléseket okozhat, de a tizenöt-huszonöt méterről leadott lövések fejre célozva alkalmasak az élet kioltására, számos esetben pedig maradandó fogyatékosságot okoztak.

A jelentés szerint Gyurcsány, valamint az oszlatási műveleteket a Kossuth térről irányító, később kitüntetett Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány folyamatos telefonos kapcsolatban állt egymással. Arra, hogy milyen tartalmú utasítás hangzott el e beszélgetések során, sosem kapunk már választ. Azt azonban tudjuk, hogy a napjainkban

a jelenlegi kormány ellen utcai ellenállásra szólító, az ellenzéki térfelet domináló DK elnöke akkor és azóta is elismerően nyilatkozik a kemény rendőri fellépésről.

A brutális és véres nap nyomán később számos eljárás indult, ám politikai szereplőket nem sikerült felelősségre vonni, ahogy a rendőrségi vezetők is megúszták a történteket. A példátlan – érdekes módon a Nyugat által nem különösebben kifogásolt – eseménysorozat teljesítette ki az őszödi beszéd botránya nyomán kirobbant legitimációs válságot, a baloldal támogatottsága azóta sem heverte ki azt a gyalázatot, amit egy ország át-, békés állampolgárok agyonverése jelentett. Bár vannak ma is olyanok, élükön nyilván Gyurcsány Ferenccel, akik mentegetik a történteket, 2006 ősze megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan. Legalábbis jó érzésű demokraták számára.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De az ugye megvan, hogy ez 16 éve történt és a jelenlegi ellenzéknek -Böszmét leszámítva- semmi köze hozzá??
Szóval az általánosítás barokkos túlzás, kedves újságíró elvtárs...

Azóta is úgy vagyok ezzel, ha bárki nemzeti ünnepre szervez tüntetést (nem egy nappal előtte vagy utána), az csak és kizárólag ellenzéki lehet, mert meggyalázzák a nemzeti ünnepet. Igyekeznek elterelni a figyelmet a lényegről, a nemzeti ünnepről.
Ilyenek ma a tanárok is...................

Karácsony a Lánchidat és a Blaha Lujza teret sem képes befejezni. Ennyi dolga lett volna, erre sem képes. Rovarhotelban utazik és méhlegelőkben.
Nagy magas, vékony gyengeelméjű.

Látszik, hogy nem voltál ott.
Fogalmad sincs, hogy mik történtek ott október 23.-án, de magyarázod.
A bizonyítványotokat, azoknak, akik szintén nem voltak ott.

Tényleg szahar, de sajnos igaz.
Téged is zavar, hogy mit csináltak Gyurcsányék 2006 október huszonharmadikából?
Ezt már soha senki róluk le nem mossa! Senki soha, érted?
Nekik ezzel együtt kell élniük és akkor ott van még az Apró-örökség..

Letudnál jobban is menni kutyába/más, kevésbé intelligens állatba, az itt a kérdés.
Ha csak a Jóisten, de senki más nem fizetett le minket, nem is kellett, van nekünk méltóságunk.
Ne a sorosistákra gondolj, akik csak pénzért állnak fel a foteleikből!

Az a különbség köztünk, hogy te jelentéseket olvasol én pedig ott voltam.
Miért kellett volna más helyszínt választani? Miért záratott le helyszíneket Gyurcsány? Miért köröztek a fejünk fölött a helikopterek? Miért izgattak a tömegben Orbán beszéde alatt provokátorok azzal, hogy itt meg ott harcolnak a rendőrökkel egyesek?
Gyurcsány, bárhol lettünk volna, ránk küldi a provokátorait. Debil és Gyík, rémlik?
És hogy a rendőrök találkoztak brutalitással?
Egy védtelen tömegre támadtak rá állati brutalitással a fáradt, felbőszített, azonosító nélküli rendőrök.
Tudom, nehéz elfogadni, de ez a helyzet.

Mert a választók így akarják...

Böszme pedig ezerrel szakad el azoktól a pártoktól.
Neked nem tűnt fel??

Az egy dolog, hogy mit gondol magáról Böszme, de ettől az még nem igaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés