Az EU elutasítja az ukrajnai régiók orosz illegális annektálását

2022. október 4. 12:12
Felszólították Oroszországot, hogy vonja vissza jogellenes határozatait.

Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.

Az uniós külügyi szolgálat tájékoztatása szerint Michael Siebert, az Európai Unió Oroszországért, Keleti Partnerségért, Közép-Ázsiáért és a regionális együttműködésért felelős igazgatója Brüsszelben bekérette az Oroszország Európai Unió mellé rendelt missziójának ügyvivőjét, Kirill Logvinovot.

Michael Siebert közölte az orosz diplomatával, hogy

az EU nem ismeri el és sosem fogja elismerni az ukrán területek jogellenes orosz annektálását.

Oroszország vonatkozó határozatai semmisek, és semmilyen joghatással nem bírnak.

„Az EU rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét”

Siebert arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza jogellenes határozatait, és haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki csapatait és minden katonai felszerelését Ukrajna egész területéről. Emlékeztetett, az EU rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül.

Az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) kedden ratifikálta a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való „csatlakozásáról” szóló szerződéseket. A Szövetségi Tanács plenáris ülésén egyhangúlag szavazta meg a donyecki és a luhanszki „népköztársasággal”, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. Egy nappal korábban az alsóház, az Állami Duma is hasonlóképpen határozott.

A négy régió Oroszországhoz csatlakozásáról rendezett „népszavazást”, valamint a területek annektálását egyedül Észak-Korea ismerte el.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés