Közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat kezdődött a Koreai-félszigetnél

2022. szeptember 30. 7:46
Az egynaposra tervezett műveletet nemzetközi felségvizeken tartják, céljuk pedig egy esetleges észak-koreai tengeralattjáró-fenyegetésre adott válasz összehangolása és finomítása.

Közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat indult pénteken a Koreai-félsziget keleti partjainál, egy nappal azt követően, hogy Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Dél-Korea irányába.

Az egynaposra tervezett műveletet nemzetközi felségvizeken tartják, céljuk pedig egy esetleges észak-koreai tengeralattjáró-fenyegetésre - beleértve a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták elhárítását - adott válasz összehangolása és finomítása – áll a dél-koreai hadi tengerészet közleményében. A hadgyakorlaton részt vesz a Ronald Reagan amerikai nukleáris repülőgép-hordozó is, amely a múlt héten ért Dél-Korea partjaihoz, s már bevetették a héten korábban tartott, dél-koreai-amerikai hadgyakorlaton.    

Csütörtökön - röviddel azután, hogy Kamala Harris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben - Észak-Korea Phenjan közeléből ballisztikus rakétát lőtt ki Dél-Korea irányába.

A rakéták Hamada Jaszukazu japán nemzetvédelmi miniszter közlése szerint mintegy 300 kilométert repültek 50 kilométeres maximális magasságot elérve. Harris élesen bírálta Phenjan diktatúráját, törvénytelen fegyverkezési programját, és hangoztatta, hogy ezekkel Phenjan veszélyezteti a térségben a békét és a stabilitást.    

Észak-Koreából szerdán is elindítottak két kis hatótávolságú ballisztikus rakétát, miközben Harris Japánban tartózkodott, egyet pedig még vasárnap, mielőtt az amerikai alelnök elindult a térségbe. Dél-koreai tisztségviselők a múlt héten azt közölték, több jel mutat arra, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható rakéták tesztkilövésére készül.    

A kommunista állam idén rekordszámú rakétatesztet hajtott végre, miközben továbbra sem hajlandó felújítani a phenjani nukleáris programról szóló megbeszéléseket az Egyesült Államokkal. Japánban és Dél-Koreában összesen mintegy 80 ezer amerikai katona állomásozik.

(MTI)

Nyitókép: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem sokat tudunk ellene tenni. Felkészül Kína, győzött a fejlettebb technika, ami elől úgy tűnik, NINCS menekvés, legalábbis belátható időn belül.

Gondolom a sok idióta ellendrukker annak örül, hogy az észak-koreai pufi atomrakétákon bütyköl megint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés