Fiát nevezte ki miniszterelnöknek a szaúdi király

2022. szeptember 28. 07:31

A király a másik fiát, Háled bin Szalmánt védelmi miniszternek nevezte ki.

2022. szeptember 28. 07:31
null

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó a fiát, Mohamed bin Szalmán trónörököst nevezte ki kedden a szunnita királyság miniszterelnökévé – közölte az SPA helyi hírügynökség a vonatkozó királyi rendeletre utalva.

Eddig a kormányfői tisztséget Szalmán bin Abdel-Azíz személyesen látta el. A király másik fiát, Háled bin Szalmánt védelmi miniszternek nevezte ki.

A Reuters hírügynökség felidézte, hogy Mohamed bin Szalmán a királyság de facto vezetője, és eddig a védelmi tárcavezető tisztségét töltötte be. Háled herceg Mohamed bin Szalmán fivére és korábban a védelmi miniszter, vagyis bátyja helyettese volt. A rendelet értelmében a 86 éves uralkodó továbbra is elnökölni fog a kabinet ülésein. Szalmán bin Abdel-Azíz király ugyanakkor az utóbbi két évben többször is kórházi kezelésre szorult.    

Mohamed bin Szalmán 2017 óta egy sor gazdasági és társadalmi reformot vezetett be. Ennek keretében igyekezett diverzifikálni az ország gazdaságát, felszámolandó az egyoldalú függőséget a kőolajtermeléstől, engedélyezte a nőknek az autóvezetést és korlátozta a vallási vezetők társadalmi hatalmát. Reformjai ugyanakkor a másként gondolkodókkal szembeni masszív fellépéssel jártak együtt, jogvédők, nőjogi aktivisták, üzletemberek kerültek börtönbe. Szintén ártott tekintélyének a 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró ügye, akit Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán ölt meg egy halálbrigád valószínűleg a trónörökös utasítására, amit azonban Mohamed bin Szalmán tagad.

(MTI)

Nyitókép: Royal Court of Saudi Arabia / Ha
/ ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2022. szeptember 28. 21:50
Jó zsidó szokás szerint.
Senki Alfonz
2022. szeptember 28. 19:53
Mit kell ezen csodálkozni?? Nálunk még az egyházakon belül is öröklődnek a vezetői helyek: Fabiny Tamáska apukája Fabiny Tibor egyetemi tanár, püspök volt, Balog püspök úr miniszterből előzött be mindenkit elnök-püspökségben, a szeretetszolgálatok is hemzsegnek a magas urak kölykeitől Gyurikától kezdve szinte mindenkiig!!!! A különbség csak az, hogy mi itthon hivatalosan minden helyre, pozícióra nyíltan, tisztességesen és persze demokratikusan választunk, nevezünk ki vezetőt!!!!
luisbathhelena
2022. szeptember 28. 19:45
Én örülök. Ők legalább nem álszentek és nem pofáznak a demokráciáról. Tiszta játékszabályok vannak.
lendvaiildiko
2022. szeptember 28. 15:50
Árpi bácsi leánya, Kinga Gönczová, hányféle miniszterséggel próbálkozott? Ferenc testvér kinevezte Apró Antal unokáját, Horn jobbkeze Apró Piroska leányát, saját feleséget árnyék kormányfővé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik