Gyöngyösi Márton: Hibáztam, tévedtem! – a Jobbik elnöke nem utazik Donbaszba

2022. szeptember 23. 15:24
Az európai parlamenti képviselő nyolc éve azt hitte, a magyar érdek – a nemzeti kisebbségeink melletti kiállás  – összeegyeztethető az orosz állásponttal, de tévedett.

Már zajlanak a népszavazások az Oroszországhoz csatlakozásról négy ukrajnai régióban – a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint az orosz ellenőrzés alatti Herszon és Zaporizzsja megyékben –, de arról nem érkezett hír, hogy ezen részt vesznek-e külföldi választási megfigyelők.

A Nyugat képmutatása

Gyöngyösi Márton esetleg ott lehetne az öt napon át tartó referendumon, hiszen a Jobbik elnöke 2014 novemberében már vállalkozott ilyen feladatra a Donbaszban. A Krímben az év márciusában megtartott népszavazásról is érdekesen nyilatkozott. Akkor azt mondta az Indexnek: „Az előzmények ismeretében legitim a népszavazás a Krímen”. A parlament külügyi bizottságának akkori alelnöke szerint azután, hogy a Viktor Janukovicsot „nyugati támogatással megdöntő erők” hatalomra jutottak, rögtön soviniszta, orosz-, kisebbség-, magyarellenes nyilatkozatokat lehetett hallani, így nem meglepő, hogy

Moszkva közbelépett az orosz ajkúak védelme érdekében.

Gyöngyösi a Nyugat képmutatásának tartotta akkor, hogy Koszovó függetlenségét lehetővé tették, ugyanakkor a Krím elszakadását nem támogatják.

A politikus kijelentette, minden bizonnyal Janukovics kétbalkezessége is hozzájárult ahhoz, hogy magas hőfokot ért el vele szemben az elégedetlenség, de elmozdítása akkor is puccs. „Választáson szokás dönteni, nem hecckampányokkal” – mondta Gyöngyösi.

Csak az oroszok voltak nyitottak

Más kérdés, hogy az európai parlamenti képviselővé lett Gyöngyösi azóta már másképp látja a helyzetet. Egy pár héttel ezelőtti interjúban kijelentette, „Donbasszal kapcsolatban az ukrán nyelvtörvény elleni tiltakozáshoz igyekeztem partnereket szerezni, de csak az oroszok voltak nyitottak. Nem láttam, hogy ők nem megoldani, inkább eszkalálni akarják az ügyet. Óvatlan voltam” – fogalmazott.

Ám újra változhatott a véleménye, ezért úgy gondoltuk, az a legtisztább, ha magától az érintettől kérdezzük meg. Gyöngyösi azonban sajnos nem vette fel a telefont, az sms-ünkre azonban reagált. Ebben azt írta, nem vesz részt a népszavazáson, „mert a Fidesszel ellentétben én különbséget tudok tenni áldozat és agresszor között.

Ma ez egyértelmű és világos, nem úgy, mint 2014-ben.

2014-ben tévedtem, amikor azt hittem, hogy a magyar érdek – a nemzeti kisebbségeink melletti kiállás  – összeegyeztethető az orosz állásponttal. Hibáztam, tévedtem” – fogalmazott.

 

Nyitókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettese a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) Trianon-megemlékezésén a fővárosi Ötvenhatosok terén 2014. június 1-jén.MTI Fotó: Mohai Balázs

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

EGYSZERŰEN SENKIK VAGYTOK!

egyutt ingadozott a part allaspontjaval ahogy mondani szokas.
sajat velemenye nincs, azert kapja a fizeteset

Azért vannak vicces arcok az ellenzékünkben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés