Wall Street Journal: Az európai energiaválság egyik nagy nyertese az amerikai gazdaság

2022. szeptember 22. 22:10
Érdekes szankciós fejleményről számolt be a híres amerikai gazdasági lap. Szerintük az Európát érő károk örökre fennmaradnak.

A The Wall Street Journal hosszú elemzőcikket közölt az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciókról és az azok nyomán kialakuló energiakrízisről. Már a cikk első mondatában kijelentették, hogy

az európai energiaválság egyik nagy nyertese: az amerikai gazdaság.”

A lap kifejtette, hogy az egekbe szökő gázáraktól sújtott európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és más alapanyagokat gyártanak, a kiszámíthatóbb energiaárak és a masszív kormányzati támogatás miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket.

Hozzátették, hogy miközben az energiaárak vad ingadozása és az ellátási láncok tartós problémái az ipari termelés leépülésével fenyegetik Európát, Washington számos ösztönzőt hozott létre a gyártás és a zöld energia támogatására. A cikk szerint a gazdasági folyamatok egyre inkább az Egyesült Államok kezére játszanak, különösen a vegyi anyagokat, az akkumulátorokat és más energiaigényes termékeket gyártó vállalatok számára.

A lap kifejtette, hogy bár az amerikai gazdaság rekordinflációnak néz elébe, a koronavírus-válságból jól jött ki, és jó kilátásai vannak,

mert Európát destabilizálta a háború.

Kifejtették, hogy a Pandora dán ékszergyártó vállalat és a Volkswagen az év elején jelentett be amerikai terjeszkedést, a Tesla pedig szünetelteti a németországi akkumulátorgyár megvalósítását.

Évekig szenvedni fogunk a szankciók hatásától

A Wall Street Journal által felidézett közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgázkitermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot Európa ellátásában. Ha ez így lesz, a kontinensnek – legalábbis a gáz esetében – magas árakkal kell szembenéznie még 2024-ben is,

ami azzal fenyeget, hogy az európai feldolgozóipart érő károk örökre fennmaradnak.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Köszönjük Ursula! Segítettél az usa-nak egyszerre tönkretenni az EU-t és az oroszokat. Gondolom, nem ingyen tettétek te és a bandád!

Csak menne már! Mondjon le!

Ahogyan Amerika csinálja.

A szankciók működnek. Tegyük még ehhez a Bidenék által favorizált 15%-os minimumadó törvényt, és nyilvánvalóvá válik mire ment ki végig a játék.

Az oroszoknak miért ne lenne jó anyagilag? Ez kifejezetten Európa tönkretételéről szól. Csillagászati energiaárak, egy kilátástalan és értelmetlen háború kényszerű finanszírozása, improduktív fegyverkezés, milliárdos fegyverkészletek elajándékozása, Egy gazdasági csődben levő náci terroristaállam befogadása az EU-ba, finanszírozása. Ez az EU számára öngyilkosság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés