Orosz tüzelőanyagok betiltása, szolidaritás és szenvedés – így kommunikált Verhofstadt a háborúról

2022. szeptember 17. 10:10
Az egykori belga kormányfő az orosz fosszilis tüzelőanyagok betiltását követelte már a nyár elején is.

Bár ismert, hogy milyen katasztrofális hatása lenne az európai gazdaságra az orosz energiahordozók totális embargójának, mégis ezt szorgalmazza Guy Verhofstadt. A Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője ráadásul úgy sürgeti az orosz földgáz és kőolaj szállításának azonnali leállítását, hogy tudatában van e lépés lehetséges következményeinek, sőt még azt hangoztatja, hogy az európaiaknak igenis szenvedniük kell az Ukrajnával vállalt szolidaritás jegyében – olvasható a Magyar Nemzet összefoglaló cikkében.

Az európai emberek szenvedését várja az Oroszország elleni szankciós politikától Guy Verhofstadt.

A Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője az ukrajnai háború kirobbanása óta követeli, hogy az európai uniós országok azonnal állítsák le az Oroszországból érkező energiahordozók szállítását.

Márpedig ez katasztrofális következményekkel járna, hiszen kontinensünk számos államának gazdasága – köztük Németországé is – az orosz földgázra és kőolajra alapul, s ezek kimaradása középtávon is pótolhatatlan lenne, így akár különböző termelési szektorok is leállhatnának, nem is beszélve arról, hogy a lakosság fűtésellátásában is súlyosabb kimaradásokkal lehetne kalkulálni.

Az egykori belga miniszterelnök tudatában van annak, hogy milyen hatása lenne a felvetéseinek, hiszen több alkalommal is azt hangoztatta, hogy az Ukrajnával vállalt szolidaritás az európai lakosság oldalán szükségképpen szenvedésként csapódik le. – Állítsuk meg Putyin hadigépezetét! Igen, szenvedni fogunk az orosz olaj és gáz betiltása miatt (…), de túléljük – fogalmazott Verhofstadt március 9-én. A hazánkat is rendszeresen támadó liberális politikus még radikálisabban adott hangot ennek az álláspontjának egy héttel később, amikor

arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy természetesen szenvedni fogunk.

Nem lehet szolidárisnak lenni Ukrajnával, és egyben azt gondolni, hogy nem fogunk szenvedni, ez nem szolidaritás. Tehát azonnal meg kell tennünk ezt az embargót. Európa gyenge pontja az, hogy még mindig az orosz olajtól, gáztól és széntől függ, és ez a gyenge pont. Számos EP-beli kollégámmal azt javasoltam az Európai Tanácsnak írt levélben, amelyet száz EP-képviselő írt alá, hogy azonnali embargót kell bevezetni minden Oroszországból érkező gázra és szénre.

Az energetikai szakemberek és a fejlettebb valóságérzékkel rendelkező politikusok már a fegyveres konfliktus február 24-i kirobbanása óta folyamatosan kongatták a vészharangot, hogy az orosz energiahordozók embargójával Európa saját magát lőné lábon, hiszen amellett, hogy nincs alternatívája az orosz gáznak és olajnak, a szankciók jócskán fel is verik az energiahordozók árát, ami a háborúja folytatásához jelent extra bevételt Vlagyimir Putyin elnöknek. A józan ésszel könnyen belátható érvek és figyelmeztetések ellenére Guy Verhofstadt hónapokkal később is ugyanazt az öngyilkos politikát hirdette.

A helyes megközelítés az orosz fosszilis tüzelőanyagok azonnali betiltása lenne, és igazi szolidaritás szükséges a tél előtt”

– hangoztatta az egykori belga kormányfő június végén.

Nyitókép: AFP

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés