Térképeken az ukrán ellentámadás

2022. szeptember 9. 10:18
A brit védelmi minisztérium és az Institute for the Study of War (ISW) térképeken mutatja be az orosz-ukrán konfliktus jelenlegi állását.

„Az ukrán sikerek a Harkiv-Izium vonalon rést ütnek az orosz információs térben, és olyan mértékben erodálják az orosz parancsnokságba vetett bizalmat, amilyenre a május közepi sikertelen orosz folyami átkelés óta nem volt példa” – írja az ISW.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön közzétett térképen pedig jól láthatók az orosz területfoglalások, a két szembenálló fél előrehaladásának irányai, illetve azok a területek, ahol jelenleg a harcok folynak.

 

Nyitókép: Twitter

Összesen 292 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a katonáik életét pedig nagy becsben tartják."

Erre sok történelmi példa van:
Krím hadszíntér: Március 2-án Lev Zaharovics Meklisz, (a legmagasabb rangú zsidó tiszt a Vörös Hadseregben) egy amatőr politikai komisszár elindította hadműveletét 250,000 katonával,”ami a hadtudományok fölött alkalmazott terror őrületes csúcsának bizonyult”. Megtiltotta azt, hogy a csapatok beássák magukat, azzal az indokkal, hogy ’a katonák támadó szelleme ne legyen aláásva ezáltal’ és kijelentette, hogy akárki, ’aki elemi önvédelmi viselkedést mutatott, pánikkeltőnek nyilváníttassék’. Ennek eredményeként az egész frontszakasza véres péppé változott.
(Simon Sebag Montefiore: Stalin, the Court of the Red Tsar (Sztálin, a vörös cár udvartartása), Phoenix, 2003, 421.old.)

Hát ha valaki csak a brit védelmi minisztériumot (és a mainstream nyugati médiát) olvasná, akkor kb. most tudná meg közvetetten, hogy az oroszok egyáltalán elfoglalták a rózsaszínnel jelölt területeket. :))))

Keresztényként kikérem magamnak, hogy a nevemben beszélj! Az ukránok lemészárlása az USÁ- nak nagyobb bűne, mint az oroszoknak.

E znagyon fontos kérdés... már mint számomra az alapkérdés az: milyen más (ezek szerint nem katonai jellegű) lehetőségei voltak Putyinnak 2022 februárjában? Szerintem ez itt az alapvető kérdés.

Egyébként érdekes ez a "második kvilágháborús húsdaráló" analógia is... ami szerintem (de lehet, hogy a frontok megmerevedése alapján még inkább nevezhető első világháborús húsdarálónak) igaz lehet PICI, LOKÁLIS szinten, TERMPORÁLISAN (átmanetileg), de a nagy számokat nézve ez kb. nulla... milyen hosszú határvonala van a két országnak? Kétezer (!) kilométeres frontvonalról beszélünk? És az egész fronton van van 200 ezer orosz katona? Ilyen párezres (!) alakulatokkal (itt fentebb írták, hogy ez a "HATALMAS" ukrán támadás 9 (!) ezer fős Izjumnál?) vívják a legnagyobb offenzívákat?
Ehhez képest milyen döbbenetes számok voltak akár csak mondjuk az Isonzónál (egy viszonylag rövid frontszakasz, viszonylag mellékhadszíntér a háború egészében, nem a háború főhatalmai stb.) akár emberben, akár tüzérségi koncentrációban? Egyébként nyilván ezért is eleve nonszensz az orosz stratégia (szigorúan katonai értelemben!): ilyen kevés emberrel eleve LEHETETLEN ekkora frontszakaszon támadni, ekkora területeket elfoglalni. Nonszensz.

Szerintem ez baromira nem ilyen egyszerű.

Azért mert ez szerintem még nem oldotta volna meg az oroszok problémáját. (Miközben egy csomó terhet, szankcióktól egy ellenséges, egyre jobban felfegyverzett Ukrajnáig stb. meg ugyanúgy a nyakukba kaptak volna, mint most.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés