Lettországban visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot

2022. július 6. 7:23
A döntés hátterében az oroszok ukrajnai fellépése áll.

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot – jelentette be kedden Artis Pabriks védelmi miniszter, aki a döntés háttereként a szomszédos Oroszországgal kialakuló növekvő feszültséget és az ukrajnai háborút jelölte meg. „Lettország jelenlegi katonai rendszere elérte határait. Ugyanakkor nincs okunk azt hinni, hogy Oroszország változtatni fog magatartásán” – mondta Pabriks újságíróknak. Lettország a NATO-csatlakozás után beszüntette a kötelező katonai szolgálatot. A balti EU-tagállam hadserege 2007 óta hivatásos katonákból és önkéntes nemzetőrökből áll, akik hétvégenként részmunkaidőben teljesítenek szolgálatot.    

A kevesebb mint kétmillió lakosú, Fehéroroszországgal és Oroszországgal határos országban jelenleg mindössze 7500 aktív katona és nemzeti gárdista szolgál, akiket 1500 fős NATO-kontingens támogat. Pabriks hangsúlyozta, hogy

a kötelező katonai szolgálatot 2023-ban állítják vissza, és az csak a férfiakra vonatkozik majd.

Gatis Priede, a Nemzeti Gárda tagja üdvözölte a döntést, amely szerinte a „legjobb hír”, és amelyet már a Krím 2014-es orosz annektálása idején meg kellett volna hozni. „Ez a helyes lépés: több tartalékost képezni a hadseregünk és a teljes NATO-erő számára, amelyből még mindig nagy hiány van Észak-Európában és a balti térségben” – hangoztatta az AFP francia hírügynökségnek. Pabriks azt is bejelentette, hogy a délkeleti Jekabpils város közelében katonai bázist terveznek építeni, amely közelebb lenne az orosz határhoz, mint a jelenlegi adazi bázis.

(MTI)

Fotó: Leonids Kalnins, Twitter

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van-e értelme szebeszálni a többszörös túlerővel szemben?
Nincs!
Görgei tette jól, hogy nem harcolt tovább, és így sok magyar életet mentett meg.
Lehetett volna venni Kossuth üzenetét de mit hozott volna?
Nem lett volna 1867, nem lett volna monarchia, s lehet, ma nem lenne Budapest.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés