Ezért zuhant a mélybe a forint

2022. július 5. 19:08
Elemzők szerint hamarosan bekövethezhet a történelmi pillanat: egy dollár többet fog érni, mint egy euró.

A devizapiacok egyes résztvevői már visszaszámolnak: hamarosan bekövethezhet a történelmi pillanat, amikor egy dollár többet fog érni, mint egy euró – számolt be a vg.hu.

Hozzátették, a piaci résztvevők úgy érzékelik, hogy az európai gazdaságok bajai következtében „az egységes valuta több sebből vérzik”.

A devizapiacok sajátos logikája miatt, amikor az euró jajgat, szűköl a forint és a zloty is:

az előbbi rekordmélységekbe gyengült, az utóbbi pedig az Ukrajna februári orosz lerohanása után elért mélypont felé közelít.

Az eurónak a fellélegzés rövid időszakai jutottak az idén, a dollár egyre csak tört előre, miután az Európai Központi Bank (EKB) most júliusra várt első kamatemelését jóval megelőzve, márciusban a Federal Reserve vehemens kamatemelésekbe kezdett. Az orosz–ukrán háború az euróövezet küszöbén zajlik, nem az amerikaiakén. Hiába kényszerül kamatemelésekbe az EKB is, miután az európai országok energiaellátását különösen megviselő szankciós cunami tovább tornászta feljebb az inflációt, az euróövezeti projektet övező aggodalmak kedden 2002 decembere óta a leggyengébb árfolyamszintekre taszították az eurót, az 1,03-os vonalon túlra a dollárkeresztben – ismertették.

Az euró egyes elemzések szerint már túladottá válhatott

Az euró egyes elemzések szerint már túladottá válhatott, mindenesetre a paritás – az 1:1 árfolyam – ide már nagyon közel van. „Hamarosan a paritáshoz kerülhetünk, hacsak az EKB nem szedi össze magát. Ezek fontos szintek, és kiemelendő, hogy a dollárt széltében-hosszában veszik” – foglalta össze a helyzetet az FXStreet.

Nagy kérdés azonban, hogy az EKB a jelenlegi helyzetben egyáltalán mit tudna tenni. Már felkészítette a piacokat arra – fél év alatt teljes kommunikációs fordulatot végrehajtva az inflációnegligálástól az inflációs aggodalomig –, hogy július 21-i ülésén megkezdi a kamatszigorítást. Addig még azonban több mint két hét van. Az EKB-sok – ha el akarják kerülni a paritás átütését – esetleg jelezhetnék, hogy a kamatemelések a vártnál is durvábbak lesznek – írta a vg.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 450 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pénzre gondoltál, mint bálvány?

Romlik a színvonald faszikám, ezekért hülyeségekért is megfizetnek? Orbán miatt romlik az euro a dollárhoz képest? De hisz Orbán jelentéktelen politikus.

Remek, ha valakinek mindenre van egy ilyen egyszerű, velős, mégis frappáns válasza. Nem te vagy Fegyőr szövegírója?

Szerinted is le kéne lövetni Sorost?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés