Ezért zuhant a mélybe a forint

2022. július 05. 19:08

Elemzők szerint hamarosan bekövethezhet a történelmi pillanat: egy dollár többet fog érni, mint egy euró.

2022. július 05. 19:08
null

A devizapiacok egyes résztvevői már visszaszámolnak: hamarosan bekövethezhet a történelmi pillanat, amikor egy dollár többet fog érni, mint egy euró – számolt be a vg.hu.

Hozzátették, a piaci résztvevők úgy érzékelik, hogy az európai gazdaságok bajai következtében „az egységes valuta több sebből vérzik”.

A devizapiacok sajátos logikája miatt, amikor az euró jajgat, szűköl a forint és a zloty is:

az előbbi rekordmélységekbe gyengült, az utóbbi pedig az Ukrajna februári orosz lerohanása után elért mélypont felé közelít.

Az eurónak a fellélegzés rövid időszakai jutottak az idén, a dollár egyre csak tört előre, miután az Európai Központi Bank (EKB) most júliusra várt első kamatemelését jóval megelőzve, márciusban a Federal Reserve vehemens kamatemelésekbe kezdett. Az orosz–ukrán háború az euróövezet küszöbén zajlik, nem az amerikaiakén. Hiába kényszerül kamatemelésekbe az EKB is, miután az európai országok energiaellátását különösen megviselő szankciós cunami tovább tornászta feljebb az inflációt, az euróövezeti projektet övező aggodalmak kedden 2002 decembere óta a leggyengébb árfolyamszintekre taszították az eurót, az 1,03-os vonalon túlra a dollárkeresztben – ismertették.

Az euró egyes elemzések szerint már túladottá válhatott

Az euró egyes elemzések szerint már túladottá válhatott, mindenesetre a paritás – az 1:1 árfolyam – ide már nagyon közel van. „Hamarosan a paritáshoz kerülhetünk, hacsak az EKB nem szedi össze magát. Ezek fontos szintek, és kiemelendő, hogy a dollárt széltében-hosszában veszik” – foglalta össze a helyzetet az FXStreet.

Nagy kérdés azonban, hogy az EKB a jelenlegi helyzetben egyáltalán mit tudna tenni. Már felkészítette a piacokat arra – fél év alatt teljes kommunikációs fordulatot végrehajtva az inflációnegligálástól az inflációs aggodalomig –, hogy július 21-i ülésén megkezdi a kamatszigorítást. Addig még azonban több mint két hét van. Az EKB-sok – ha el akarják kerülni a paritás átütését – esetleg jelezhetnék, hogy a kamatemelések a vártnál is durvábbak lesznek – írta a vg.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 480 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kelemikes
2022. július 06. 20:17
Arra biztatják az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy ne alkudozzanak olyan tagállamokkal, amik visszaélnek a vétójukkal, sőt „tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”.
Mátyás01
2022. július 06. 18:40
Ha az egyes országok valutája nem a kereslet-kínálattól függne, hanem valamilyen gazdasági teljesítménytől, akkor sem a befektetők sem a FED nem befolyásolná az árfolyamukat.
Sany Xepi
2022. július 06. 18:11
Ja, eccerú ez gyerekek az Unió eladta kilóra magát az USA-nak. Nincs mit ezen elemezni, a dollár lenyomta az eurót vagyis szarrá fogják verni.
Davidov
2022. július 06. 18:01
Az Orbán kormány tegyen ársapkát az inflációra is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik