A finn külügyminiszter szerint elképzelhető egy Ukrajnán túli európai háború is 

2022. július 2. 8:11
„Ezért is olyan fontos Ukrajna támogatása jelen pillanatban” – nyilatkozta a tárcavezető a CNN-nek.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter a CNN-nek elmondta, reális lehetősége van egy európai háborúnak Ukrajnán túl is. „Ez természetesen elképzelhető,

ezért is olyan fontos Ukrajna támogatása jelen pillanatban”

– fogalmazott a külügyminiszter. 

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna meg tudja-e nyerni a háborút, Haavisto azt felelte: „tartják magukat ebben a helyzetben, és ebben az értelemben meg tudják nyerni. Úgy gondolom, hogy erkölcsileg is főlényben vannak. Nagyon egységesek.” A tárcavezető ugyanakkor hozzátette: „szükségük van a támogatásunkra”.

Nyitófotó: AFP

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A finnek bátran és eredményesen harcoltak a II. vh-ban, de végül a nyugati hatalmak közbenjárásának köszönhették, hogy nem csináltak belőlük is népi demokráciát. Ne kisértsék még egyszer szerencséjüket.

Egyik nap az oroszok vesztésre állnak, másik nap betörnek Európába. Rendet kéne tenni a fejekben.

Lehet, hogy csak elszólta magát.......ők akarják.....

Az egész Nyugat be volt, van szarva, mert amikor volt esélyük (1941 és 1945) nem használták ki:
„Napokkal Németország kapitulációja után, 1945 májusában, Churchill elrendelte egy a szovjetek elleni haditerv elkészítését. 1944 folyamán a Whitehall hidegháborúja még csak titkosszolgálati előjelzésekre koncentrált, mostanra azonban már a cselekvés lett a téma.
Churchill kifejezett célja a „Szovjetunió kiküszöbölése” volt. A haditerv fedőneve az „Elképzelhetetlen Hadművelet” lett és csak 1999-ben vették le a titkosítását. A terv brit és amerikai csapatok százezreivel számolt, akiket százezer újra felfegyverzett német katona támogatott volna abban, hogy meglepetésszerű támadást intézzenek a háborúban kimerült keleti szövetséges ellen. Miközben a Királyi Légierő szovjet városokat támadna Észak-Európa-i támaszpontokról.”

(Forrás: Richard J. Aldrich, The Hidden Hand, Britain, America and Cold War Secret Intelligence (Az eldugott kéz, Anglia, Amerika és a hidegháborús titkosszolgálat), The Overlook Press, 2001, 57-58.old.)

Egy Melbourne-i újság (The Age) további részleteket jelentett: a harmadik világháború 1945 július 1-én kezdődött volna. A Drezda és a balti államok közötti térségben 47 szövetséges hadosztály támadott volna. Plusz a százezer említett német. A terv 1945 május 22-én került Churchill asztalára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés