Erdogan: Törökország újból megvétózhatja a svéd és finn NATO-csatlakozást, ha nem teljesítik vállalásaikat

2022. június 30. 19:01
Svédország vállalásai között szerepel 73 személy kiadatása Törökországnak.

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait – közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Recep Tayyip Erdogan emlékeztetett: a NATO-tagországok nemzeti parlamentjeinek mind jóvá kell hagyniuk a Finnország és Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet. A török törvényhozás azonban ezt nem teszi meg, amennyiben nem teljesülnek a vállalt feltételek – jelentette ki.

A NATO-tagok közül utolsóként Törökország adta meg támogatását a svédek és a finnek csatlakozásához

„Ez nem egy gyors folyamat. Tudják, hogy a PKK-t (a Kurdisztáni Munkáspártot) és a YPG-t (a Népvédelmi Egységeket, mindkettő kurd fegyveres csoport) fel kell számolniuk. Változtatniuk kell saját törvényeiken, lépéseket kell tenniük” – mondta.

A török elnök szavai szerint például Svédország vállalásai között szerepel 73 személy kiadatása Törökországnak.

A NATO-szövetségesek közül utolsóként Törökország adta meg támogatását a bővítéséhez, miután kedden megállapodásban rendezték Ankara fegyverexporttal és terrorellenes harccal kapcsolatos fenntartásait a két északi országgal. A dokumentumban rögzítették, hogy a finn és a svéd kormány együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában.

A finn és a svéd vezetők szerdán úgy nyilatkoztak: a Törökország felé vállalt kötelezettség nem jelent automatikus kiadatást, hanem a saját és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően minden esetet egyenként fog megvizsgálni.

(MTI)

Nyitóképen Recep Tayyip Erdogan, török elnök. Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehetett tudni, hogy kábé mi volt az alku tárgya.

Viszont ez a 73 személy kiadatása ügy szerintem nem lesz egyszerű, és nem lesz gyors. Éveken át tartó emberjogi pereskedés tehet csak pontot egy ilyen kiadatási ügy végére. Elég, ha csak egy jelölt a 73 közül pereskedni kezd.

A svédek biztos, hogy nem adják ki azt a 73 embert, mert abból nagy balhé lenne otthon.

Gondolod, hogy a liberális jogvédők most ki fognak állni a kiadatásra váró kurdok mellett? Rájuk szólnak, hogy kuss, ez most nem a ti játszóteretek, és rögtön tudni fogják a dolgukat. Ők csak eszközök, ha szarkavarásról van szó.

A nagyondemokrata plusz jogállami svédeknek viszont fel lett adva a lecke.

De vonának majdnem jó vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés