Vezető katolikus lap: Akár Erdő Péter is lehet Ferenc pápa utódja

2022. június 30. 16:28
Az újság Erdő esetleges megválasztását Szent János Pál pápaságához hasonlítja. Szerintük Erdő pápaságával elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború.

A Catholic Herald nevű lap szerint Erdő Péter bíboros lehet az utódja Ferenc pápának.

A cikk a bíboros 70. születésnapjára időzítve jelent meg. 

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő angol nyelvű lap úgy fogalmaz, hogy 

egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra.

Az esztergomi érseken kívül több más jelölt is van, de egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

A lap szerint Erdő pápaságával elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború. A cikkből kiderül: Erdő bíborost hagyományőrzőnek tartják, akit tisztelnek az egyház liberálisai is, így a Szentatya is. Ez azt sugallja, hogy Erdő Péter összetartó erő lehet az egyházon belül. A lap emlékeztet: a magyar bíboros  hangosan kiállt az ortodox keresztények megszólítása mellett, ami a jelenleg Magyarországon élő nagy számú ukránok számára jelentős gesztus volt. 

A Catholic Herald Orbán Viktort is megemlíti a cikkben.

Szerintük a magyar kormányfő – aki maga református, de felesége katolikus – rendkívül fontos pillanatnak tartaná a magyar pápát, különösen azért, mert továbbra is Közép- és Kelet-Európa vezetőjeként, valamint a nyugati kereszténység védelmezőjeként jellemzi Magyarországot és Lengyelországot. Erdő Péter még 2015-ben, az európai menekültválság tetőpontján, amikor Ferenc pápa felszólította a katolikusokat, hogy

fogadjanak be menekülteket, azt mondta, hogy a menekültek befogadása embercsempészetnek számít . 

Éppen ezért az újság Erdő esetleges megválasztását  Szent János Pál pápaságához hasonlítja, aki a közép- és kelet-európai kommunizmus összeomlásában meghatározó szerepet játszott. Bár a Catholic Herald tartózkodik attól, hogy Erdő bíborost Orbán Viktor magyar miniszterelnök feltétlen hívének nevezze, megjegyzi: néhány nyilatkozata az EU-n belüli kulturális összecsapások élvonalába tartozó magyar miniszterelnökhöz kötődik, ami érthető, hiszen egy olyan ország katolikus vezetője, amely ma 80 százalékban keresztény, és a nagy európai kulturális szakadék konzervatív nacionalista oldalán áll.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó lenne, ha Erdő Péter lenne a következő pápa.
Azért Ferenc pápát még ne temessétek, mert a lábával vannak a gondok és nem a fejével.

Erdő Péter teológus, jogtudós. Nem fog olyan hibákat, magyarázatra szoruló mondatokat mondani, mint Ferenc pápa. Azon kívül európai.

Egy múltkori cikkel kapcsolatban írtál valami negatívumot a magyar rendőrségről, Pintérről.

Pintér Sándor Ősszel felmérés lesz az iskolákban a gyerekek...
MayorAnna 03 2022. június 24. 14:44
Akkor olvastalak, de nem írtam rád, most viszont megtenném, de hol?

Pihenjél! Megártott neked a meleg.

Nem akartam ennél a cikknél írni. Mostmár mindegy.

Egy kispesti ház udvarán pünkösd vasárnap élőzene mellett tartottak családi rendezvényt. A hangos zene miatt több bejelentés érkezett a kapitányságra, a kerületi rendőrök visszatérően ellenőrizték az utcát, kétszer figyelmeztették az ünneplő családot, végül csendháborítás miatt szabálysértési eljárást indítottak.

Az esti órákban ugyanerről a címről bántalmazást jelentettek be. Mint kiderült, egy környéken élő család is szóvá tette a hangos zenét, emiatt pedig vita alakult ki köztük és az ünneplők között. Végül a problémát jelzők közül két nőt és egy férfit – egy középkorú házaspárt és lányukat – többször megütöttek és megrúgtak, az egyik asszony az eszméletét is elvesztette. A rendőrök a helyszínen 74 embert igazoltattak, az elkövetőket azonban csak később sikerült azonosítani. A két férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki, és hajtóvadászatot indítottak utánuk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint csütörtök délután végül feladta magát a rendőrségen a két érintett: a 20 éves R. László és a 18 éves T. Csaba. Súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket.

Keresztelő, bántalmazás, hajtóvadászat
Írta: police.hu
2022. június 15. szerda, 00:00
Két férfi ellen adott ki elfogatóparancsot a pünkösd vasárnap Kispesten történt bántalmazás miatt a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság.

Élőzene mellett tartottak családi rendezvényt egy kispesti ház udvarán 2022. június 5-én. A hangos zene miatt több bejelentés érkezett a kapitányságra, a kerületi rendőrök visszatérően ellenőrizték az utcát, kétszer figyelmeztették az ünneplő családot, végül csendháborítás miatt szabálysértési eljárást indítottak. 20 óra 25 perckor ugyanerről a címről bántalmazást jelentettek be. A percek alatt helyszínre érkező rendőröket arról tájékoztatták, hogy az ünneplő társasággal egy környéken lakó család tagjai szóváltásba kerültek, akik közül két nőt és egy férfit többször megütöttek és megrúgtak, az egyik asszony az eszméletét is elvesztette.

A rendőrök a helyszínen 74 embert igazoltattak, és intézkedtek a bántalmazott középkorú házaspár és lányuk orvosi ellátására (akik a rendelkezésre álló adatok szerint könnyű sérüléseket szenvedtek). A XIX. Kerületi Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett kísérlet gyanúja miatt indított eljárást. Azonosították a feltételezett elkövetőket, mivel azonban a két férfit lakcímükön és vélhető tartózkodási helyeiken nem találták, hajtóvadászatot indítottak utánuk.

Mi a problémád ezzel?

Mivel nem zsidó csak, ha betérne.

Igen, súlyos a gerince, nem hajladozik.

Mindenesetre Orbán Viktor és Ferenc pápa ez a két ember, aki a békében gondokodik, akik békét, béketárgyalásokat szorgalmaznak.
A többi, mind háború párti, háború folytatását akar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés