A CNN is beismerte: nem vált be az uniós olajembargó

2022. június 27. 21:37
Most egy új javaslatról, az ársapka bevezetéséről ír az amerikai lap.

Európa és az Egyesült Államok megtiltotta az orosz olaj importját annak érdekében, hogy elapassza a Kreml fő bevételi forrását. Azonban a terv, hogy ezzel Valgyimir Putyint az ukrajnai háború újragondolására kényszerítik, nem vált be – így kezdődik Julia Horowitz elemzése a CNN hasábjain. ( Nem ez az első tabudöntögető cikk az amerikai lapban hétfőn: korábban beszámoltunk arról az elemzésről, amely az ukrajnai háborúban beállt fordulatról értekezik.)

Új megoldás: ársapka?

Horowitz megállapítja: Oroszország annyi bevételre tesz nyert az energiaexportból, mint a háború előtt, míg az infláció világszerte emelkedik, és

fokozza a politikai nyomást olyan állami vezetőkön is, mint Joe Biden, Boris Johnson, vagy Emmanuel Macron.

Ez arra kényszeríti a vezető gazdaságok vezetőit, akik Németországban gyűltek össze egy G7-csúcsra,  hogy megfontoljanak egy új megoldást: ársapkát tenni az orosz nyersolajra. Erről egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a cél az lenne, hogy „kiéheztessük Oroszországot, elvágjuk Putyin fő készpénzforrását, és leszorítsuk az orosz olaj árát, hogy segítsünk tompítani Putyin háborújának hatásait”.

Még hiányzik a hogyan, a mikor és a mennyivel

Miért van erre szükség? – merül fel a kérdés.

Bár az európaiak már azelőtt visszafogták az oroszországi importot, hogy a részleges embargó hatályba lépett volna május végén, Oroszország ázsiai exportja fokozódott.

Ez pedig hozzájárult az elszenvedett veszteségek pótlásához.

„Kína – kihasználva a hatalmas árengedményeket – a múlt hónapban először importált napi 2 millió hordó orosz olajat. Az indiai import is megugrott, májusban napi 900 000 hordó körül mozgott. Az orosz olajexport bevételei májusban 1,7 milliárd dollárral, mintegy 20 milliárd dollárra nőttek a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint. Ez jóval meghaladja a 2021-es, nagyjából 15 milliárd dolláros átlagot” – rögzíti a száraz tényeket a CNN szerzője, hozzátéve: bár az USA meg tudná büntetni ezeket az Oroszországgal üzletelő országokat, de az csak további káoszhoz vezetne, ezt pedig mindenki igyekszik elkerülni, mivel a benzinárak már így is a rekordmagasság közlében vannak.

Jelenleg az olaj hordónkénti ára 112 dollár körül alakul, de ha Kínának és Indiának új forrás után kellene néznie, könnyen 200 dollár fölé emelkedhetne – mondja a lapnak egy menedzser.

Az orosz olaj még az ársapka bevezetése mellett is megtalálná útját a világpiacra, de Moszkva így nem tudna tetemes profitot gyűjteni – olvasható a cikkben.

A Biden-adminisztráció az elmúlt napokban lobbizott a fenti lehetőség érdekében, sőt, a németek is jelezték nyitottságukat a javaslat megvitatására, derül ki. A legfontosabb részleteket azonban még a CNN-nek sem sikerült megtudnia. Amit még tisztázni kellene, hogy hogyan, mikor és mennyivel lehetne korlátozni az orosz olaj árát. A lapnak nyilatkozó tisztviselők elmondták, hogy a sapka megvalósításának pontos mechanizmusát még kidolgozzák.

A döntés sikerességéhez széleskörű nemzetközi támogatás is kellene.

Nyitókép:MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eddig nem jöttek be a magabiztos ötletek, de még szenvednek, hogyan tudnának fogást találni az oroszokon. Jellemző, hogy nem azon okoskodnak, hogyan járjon jobban Európa, hanem csak azon ötletelnek, hogy tudnának minél nagyobb veszteséget okozni Oroszországnak. Bármi áron, bárkinek a kárára.

Esetleg a nyugati világban fejleszthették volna az atomerőműveket az elmúlt negyven évben, és akkor nem függnének a olajtermelő országoktól...

Miközben ráadásul pont arról szól a cikk, hogy az oroszok már eleve kedvezménnyel adják az olajukat (legalábbis a jelenlegi, mesterségesen fölhajtott árakhoz képest). Ezek nem normálisak.

Persze, harcolnak az utolsó ukrán katonáig, harcolnak azért, hogy még jobban szétlőjék Ukrajnát, mert azzal fogy a high tech fegyver, hadd szenvedjen a lakosság. Mert a szar, jellemtelen USA szokása szerint nem a saját lakosságát dobja oda azért, hogy gyengítse az oroszokat. És ez a szemét banda akarja kisajátítani a morális felsőbbrendűséget.

Ha elfogy az orosz high tech fegyver, akkor szerinted mi lesz? Megszállják Oroszországot, mint Afganisztánt? Honnan tudod, hogy mennyire elszántak az oroszok?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés