Oroszország atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Fehéroroszországnak

2022. június 26. 7:23
Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország aggódik a szomszédai – Litvánia és Lengyelország – „agresszív”, „konfrontációs” és „visszataszító” politikája miatt.

Oroszország a következő hónapokban atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Fehéroroszországnak – jelentette be szombaton Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tartott tárgyalásai előtt. A szállítandó Iszkander-M típusú (NATO kódnevén SS-26 Stone) rakéták

ballisztikus rakétaként és robotrepülőgépként egyaránt felhasználhatók, hagyományos, illetve atomtöltettel felszerelve

– mondta az orosz elnök. Az Iszkander 500 kilométer hatótávolságú mobil, hadműveleti-harcászati, hadszíntéri rakétarendszer.

Lukasenka aggódik szomszédai miatt

A találkozón Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország aggódik a szomszédai – Litvánia és Lengyelország – „agresszív”, „konfrontációs” és „visszataszító” politikája miatt. Lukasenka azt kérte Putyintól, hogy segítsen „szimmetrikus” választ adni azoknak a NATO-repülőgépeknek a berepüléseire, amelyek atomfegyver hordozására alkalmasak –

mindenekelőtt atomfegyverek hordozására alkalmas harci gépek szállítását kérte.

Putyin közölte: nincs szükség szimmetrikus válaszra, és felajánlotta fehérorosz kollégájának, hogy szükség esetén korszerűsítik a fehérorosz hadsereg gépeit, hogy alkalmasak legyenek atomtöltetek hordozására.

„Számos Szu-25 típusú harci gép van hadrendben a fehérorosz hadseregben. Ezeket megfelelő módon fel lehet javítani. A korszerűsítést oroszországi repülőgépgyárakban kell végezni, és ezzel összhangban megkezdődhet a személyzet kiképzése” – mondta Putyin a tárgyalások után a televíziónak adott interjúban.

(MTI)

(Fotó: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő megbeszélést folytat Moszkvában 2022. március 11-én. Putyin február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oroszország itt már nem fog engedni, olyan helyzetbe hozták, hogy nincs hova hátrálnia. Ez nem megnyugtató, de nem ők akarták így. Nem fogják azt elfogadni, hogy a saját környezetükben nem lehetnek érdekeik. Főleg nem fogják elfogadni a világban kénye-kedve szerint romboló, háborúzó USA-tól. Te most lényegében annak szurkolsz, hogy mások tőlünk idegen érdekei miatt ismét tönkre menjünk. Ismét egy rosszul választott szövetségben.

Az oroszoknak inkább van joguk érdekszférához a saját határaik mentén, mint az USA-nak jogot formálni ugyanerre, bárhol a világban. Hatalmas támadásra, agresszióra felszerelt hadsereggel, ami jóval meghaladja védelmi szükségleteiket. Ez egyszerű logikai megállapítás, és ezt Európa, ha saját ura lenne, kezelhette volna.

De ugye tudod, hogy a "NATO-sok" azok mi vagyunk? Gondoltam, szólok, nehogy elszédítsen az információáradat...

Igen, például el tudja adni azt az olajat és gázt, ami miatt már szűkölnek Európában. Amiről nagy hangon hirdették, hogy szankció, nem veszik meg, majd jött a picsogás, hogy... dehát... Putyin elzártaaaaa!

Az viszont a mi érdekszféránk, ha már erről beszélünk, hogy értelmes, magától értetődő módon, földrajzilag, ezáltal infrastrukturálisan kedvező helyről tudjunk vásárolni. És még ide teszem a túlhajtott környezetvédelmet, amit ilyenkor, ha a csővezeték helyett tankhajókon való szállításról van szó, már sunnyogva félretesznek.

Erősek leszünk magunk is, írod. Kiket értesz ez alatt? Úgy érted, hogy az USA-t elhessegetjük, ne szóljon bele a mi európai dolgainkba? Mert a németek, ha hagynák nekik, akkor maguktól kiegyeznének Oroszországgal, és Orbán politikája is ez lenne.

Nem tűnt fel, hogy az Északi Áramlat 2-t amerikai zsarolás miatt nem helyezték üzembe? Mindezt annyira hülyén csinálják, hogy amikor Kanada betart nekik, és nem engedi vissza az Északi Áramlat 1 működéséből hiányzó turbinát, nem merik azt mondani, hogy akkor jöjjön a gáz a másik vezetéken.

De ha az USA befolyásra gondolsz, akkor az nem azt jelenti, hogy magunktól lettünk erősek, főleg nem azt, hogy a magunk érdekében.

Ezen lehet vitatkozni, de a többes szám első személyt addig se feledd, amíg a NATO-ról elmélkedsz. Különben félreérted a világot, ami körülvesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés