Tegnap a Vigadóban köszöntötte a kormány a pedagógusokat, akiknek a jogait hónapok óta páros lábbal tiporja

2022. június 1. 20:45

Csengel Karina
Mérce
Kár, hogy ebből nem lehet kenyeret venni a boltban vagy számlákat fizetni.

„»Minden magyar pedagógusra büszkék lehetünk, mert ők teszik eredményessé a magyar oktatási rendszert« – mondta Rétvári Bence a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán kedden a Pesti Vigadóban. Szép gondolat, sőt mi több, igaz is. Mégis furcsán cseng annak az államtitkárnak a szájából, akinek a főnöke néhány nappal ezelőtt azzal indította oktatáspolitikai karrierjét, hogy közölte: az iskolákban »rend lesz és szervezettség«, a tanárok egyéni polgári engedetlenségét nem ismeri el, fegyelmi kérdésnek tekinti. Nem sokkal később az is kiderült, hogy a kormány törvénybe iktatja azt a korábbi rendeletet, amely a vírushelyzetre hivatkozva a pedagógussztrájk ellehetetlenítését célozta.

Az ünnepi hangulatot Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára fokozta: a díjazottakra nézve csupa elszánt, tenni akaró embert lát, akik mögött komoly teljesítmény van, hiszen ezt a munkát csak örömmel, elszántsággal, elkötelezettséggel lehet végezni, szeretni kell tanítani és szeretni kell a diákokat. Különösen fontos az elismerés a koronavírus két éve után, amikor olyan kihívásokkal kellett a pedagógusoknak szembenézniük, amelyekre korábban nem volt példa, de büszkék lehetnek arra, hogy az oktatás egyetlen napra sem állt le – emelte ki. Maruzsa azt is hangoztatta, hogy aki Magyarországon tanulni szeretne és motivált, az hozzáfér a minőségi oktatáshoz.

Jól mondják az államtitkár urak: büszkék lehetünk a pedagógusainkra. Ők viszont már nem mondhatják el ugyanezt a kormányról, melynek képviselői legfeljebb ezen az egy napon izzadnak ki magukból néhány kedvességet, pontosan tudjuk azonban, hogy ha kicsit is komolyan gondolnák kijelentéseiket, ma nem itt tartanánk.

Nem Pintér Sándor felügyelné a rossz gyerekként kezelt, rendetlenkedő pedagógusokat, és nem a sztrájkjuk törvényi szintű ellehetetlenítése lenne az új kormány egyik első intézkedése. Nem kellene elviselniük Parragh László cinikus odaszólásait a nyári szünet motiváló hatásáról, a szerinte csupán idősebb korban fontossá váló anyagi szempontokról, vagy Gulyás Gergely kamu érvelését arról, hogy az EU-s források hiánya miatt nem telik a pedagógusbérek rendezésére. És ha már itt tartunk: nem kellene hosszú hónapok óta kuncsorogni azért a béremelésért, melynek hiányában valóban nem maradt más a pedagógusoknak: csak a tenni akarás, az elszántság, az elkötelezettség, a tanítás szeretete.

Kár, hogy ebből nem lehet kenyeret venni a boltban vagy számlákat fizetni.”

Nyitókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2022. május 31-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magániskolában nem lehet dolgozni, ahol dől a pénz?

Megmondom mi az átverés: Fennen hangoztatva van, hogy iskolába
nem visszük be a politikát. A konzervatív, szabálykövető többség ezt
betartja, és egy agresszív liberális kisebbség meg szarik rá, telehányja
a faliújságokat kormáyngyalázó idézetekkel, Orbán-karikatúrákkal és
einstandolják a hozzászólási időt az értekezleteken.

#KiVelükAzIskolákból!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés