Lengyelország újabb Patriot rakétákat szerez be

2022. május 24. 11:27

Az Oroszországgal szomszédos állam a GDP 3 százalékára emeli védelmi kiadásait.

2022. május 24. 11:27
null

Lengyelország újabb Patriot-rakétaütegeket szerez be – jelentette be Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter kedden a Twitter közösségi honlapján, hozzátéve, hogy hat üteg beszerzésére írt alá ajánlattételi felhívást.

A szállítás év végére várható

„Elindítjuk a Visztula légvédelmi program második szakaszát” – áll Blaszczak bejegyzésében. A miniszter a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban kedden felidézte: a Visztula program első szakaszában már megvásároltak két Patriot-üteget.

A 4,75 milliárd dollár értékű beszerzésről Varsó és Washington 2018 márciusában állapodott meg,

a szállítást korábbi közlések szerint ez év végén vagy 2023 elején bonyolítják le.

A GDP 3 százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait

A rendszer a műveleti készültséget 2023 és 2024 fordulóján éri el az eddig ismertetett tervek szerint. Március elején – már Oroszország Ukrajna elleni háborújának kitörését követően – a Varsóba látogató Kamala Harris amerikai alelnök is beszámolt arról, hogy Lengyelországba szállítottak két Patriot-üteget. Ez a szállítmány azonban nem része a lengyel légvédelmi programnak, és az amerikaiak később közölték: a rakétákat átmeneti jelleggel helyezték át Németországból.    

A lengyel parlament március közepén elfogadta a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.

(MTI) 

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. május 24. 20:51
tökéletes jenki-csicskák
PUSZTÍTÓ1
2022. május 24. 18:30
+++++++++++++++++ putyin trolljainak NOVICSOKOT +++++++++++++++++
Takagi
2022. május 24. 13:05
Akkor a 7. cikkely kipipálva.
hlaci83
2022. május 24. 13:01
Mi a fasznak? Nato-Orosz háborúban szart sem fognak érni.. kb. legyalulják a földet simára. Kidobott pénz. Persze lehet, hogy ez az ára a 7. pikkely felfüggesztésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik