Von der Leyen: A lehető leggyorsabban csökkenteni kell az orosz energiától való függőséget

2022. május 18. 14:50
Az Európai Bizottság elnöke arról is beszélt, hogy az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének.

„Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja súlyos zavart okozott a globális energiapiacon és nagy feladatok elé állította az Európai Uniót, amiből az következik, hogy a lehető leggyorsabban csökkenteni kell Európa energiafüggőségét Oroszországtól” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

Ursula von der Leyen közölte: 

az Európai Bizottság szerdán mutatja be a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiafelhasználás elérését célzó, REPowerEU nevű közös európai tervre vonatkozó javaslatát.

Háromféleképpen lehet majd helyettesíteni az orosz fosszilis tüzelőanyagokat

A javaslat szerint az orosz fosszilis tüzelőanyagokat háromféleképpen lehet majd helyettesíteni: a keresleti oldalon az energiamegtakarítással, a kínálati oldalon az energiaimport diverzifikálásával, valamint a fosszilis tüzelőanyagokról és a tiszta energiára való átállás felgyorsításával. Kijelentette: az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének. Ezért az EU 2030-ra vonatkozó energiahatékonysági célját 9 százalékról 13 százalékra emeli, valamint 40 százalékról 45 százalékra emeli az EU megújuló energiáira vonatkozó 2030-as célértéket.

A bizottság javasolja, hogy 2025-re megvalósuljon a kereskedelmi és középületek, 2029-ig pedig az új lakóépületek napelemes tetőfedése - közölte. A brüsszeli testület kiutat javasol továbbá az energiahordozók közös beszerzésére is, hogy – mint mondta – biztosítható legyen a szükséges energiaimport a tagállamok közötti verseny nélkül. Ehhez szavai szerint hatalmas beruházásokra és reformokra lesz szükség. Megvalósulásához

az Európai Bizottság közel 300 milliárd eurót mozgósít, amelyből mintegy 72 milliárd euró támogatás, 225 milliárd euró pedig hitel formájában lesz elérhető.

Ez egyrészt akár 10 milliárd eurónyi finanszírozást foglal majd magába a gáz és cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításához szükséges, de még hiányzó összeköttetések kiépítésére, másrészt akár kétmilliárd eurót biztosít az olajinfrastruktúra létrehozására az orosz olajszállítás leállítása céljából. A finanszírozás többi részét a tiszta energiára való átállás felgyorsítására és mértékének növelésére kell fordítani - mondta.

Az EU egy új, rendkívüli, legfeljebb kilencmilliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának

Von der Leyen közölte, az ukrajnai háború megmutatta a biztonság szavatolásának fontosságát is, ezért az Európai Bizottság mindazon képességbeli hiányosságok pótlását sürgeti, amelyeket mind az Európai Unió, mind a NATO azonosított.

Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban közölte: annak bizonyítékaként, hogy Európa Ukrajna mellett áll, az EU egy új, rendkívüli, legfeljebb kilencmilliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást nyújt az országnak 2022-ben.

Kiemelte:

az EU támogatja az ország háború utáni újjáépítését is.

Megjegyezte, hogy az újjáépítés során a beruházásoknak kulcsfontosságú reformokkal, köztük a korrupcióellenes küzdelem felgyorsításával, valamint a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításával kell összekapcsolódniuk. Mindezek segítik Ukrajna előrehaladását az európai úton, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország erősebbé és ellenállóbbá váljon az orosz katonák okozta pusztulás után – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

(MT)

Nyitóképen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó: VALERIA MONGELLI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ursula elszúrta. Diktatórikusan bejelentette az olajembargót, anélkül, hogy a tagállamokkal egyeztetett volna előre. Most meg csodálkozik, hogy van, akinek nem tetszik az ötlete.
Egy megoldás van: mondjon le a bizottság, gyorsan ki kell írni ép választást. Ez a garnitúra nem képes kezelni a háborús helyzetet

"Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja súlyos zavart okozott a globális energiapiacon"

Az energiapiacon a szankciók okoztak zavart, nem a háború maga.

Aztán meg a Karmelitába jár egy forró zuhanyozásra....

Mit szólsz 10 évhez? Bár mi miért csökkentenénk, amikor hosszútávú szerződésünk van és sokkal olcsóbban kapjuk, mint más halandók.

Borrel tegnap azt mondta, megértette, hogy minket nem politikai, hanem gazdasági célok vezetnek a vétóhoz.
Szerinted mára elfelejtette?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés