Teljesen reális a kormánypártok javaslata a parlamenti posztok elosztásáról – elemző a Mandinernek

2022. április 27. 6:30
Nem tetszik az ellenzéknek a parlamenti posztok kétharmad-egyharmados elosztása, mert amíg eddig az egységüket hangsúlyozták, most már hat külön pártként akarnak érvényesülni a parlamentben. Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője lapunknak értékelte a kialakult helyzetet, rámutatva, hogy a kormányoldal javaslata racionális, az ellenzéki pártok között pedig a bizottsági tagsággal, valamint a tisztségek viselésével járó tiszteletdíjak miatt alakulhatnak ki feszültségek. Az egyeztetések szerdán folytatódnak.

„Nincs konkrét szabály a bizottsági helyek elosztására vonatkozóan, az egyeztetés pusztán szokásjogi alapokon áll. Minden országgyűlési képviselő számára biztosítani kell ugyan, hogy részt vehessen a bizottsági munkában, de ebből nem következik, hogy bármely parlamenti tisztség betöltésére jogosult lenne” – nyilatkozta lapunknak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője, a bizottsági posztok kapcsán kialakult vitáról.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a hétfői első egyeztetés után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte:

kétharmad-egyharmados parlamenti arányokra tettek javaslatot a kormánypártok az ellenzéknek.

Tájékoztatása szerint tíz bizottságot kormánypárti, míg ötöt (a nemzetbiztonsági, a fenntartható fejlődés, a költségvetési, a népjóléti és a vállalkozásfejlesztési bizottságot) ellenzéki elnök vezetne majd. A bizottsági alelnökök aránya is változatlan marad, húszat tölthet be ellenzéki, míg negyvenet kormánypárti politikus. Emellett az ellenzék hét parlamenti jegyzői helyet is kap.

„Így érvényesül a választói akarat, az pedig nem fogadható el, hogy a magukat egységesnek mondó, »Gyurcsány-lista tagjai« most kitalálják, hogy már hat pártként lépnek fel” – jelentette ki. A frakcióvezető beszélt arról is, hogy az alelnöki, bizottsági elnöki és bizottsági helyekről az ellenzéki pártoknak maguk között kell megegyezniük a listás eredmény figyelembevételével.

Kocsis Máté az egyeztetés után közölte azt is, hogy a DK képviselői többször jelezték, az elhangzottakról még egyeztetniük kell. Így a felek ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Párkányi Eszter szerint

a józan ész talaján állva teljesen reális a kormánypártok javaslata

a helyek elosztására: az Országgyűlés hat alelnöki helyéből kettőt, a tizenöt parlamenti bizottság elnöki posztjaiból ötöt, a hatvan bizottsági alelnöki tisztségből húszat tölthet be ellenzéki politikus. Ezeken a pozíciókon kell osztoznia a két ellenzéki lista, tehát a Mi Hazánk és a baloldali összefogás képviselőinek.

Az elemző hangsúlyozta: „A racionális javaslat ellenére azért nem sikerült megállapodni a parlamenti tisztségekről, mert a baloldal nem tud dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy hogyan kell a közös ellenzéki listán bejutott pártokra tekinteni. Azzal érvelnek, hogy mivel hat frakciót alakítanak, ezt kellene a bizottsági helyek szétosztásánál figyelembe venni.”

Ez az álláspont már csak azért is visszás, mert

a választási kampány során végig az összefogás fontosságát és egységességüket hangsúlyozták a választók előtt,

és a bukás után is kijelentették, hogy együtt folytatják – emlékeztetett Párkányi Eszter.

A tárgyalások viszont nem ezt bizonyítják, az elemző szerint a bizottsági tagsággal és parlamenti tisztségek viselésével járó tiszteletdíjak miatt lehetnek feszültségek az ellenzéki pártok között. Párkányi Eszter egyetértett Kocsis Mátéval, véleménye szerint tekintettel arra, hogy közvélemény-kutatások alapján az összefogás egyes pártjai be sem jutottak volna az Országgyűlésbe, a közös listát kellene alapul venni a tisztségek betöltése során.

Nyitókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2022. március 10-én (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt lehetne csinálni, mint Karácsony a budapesti közgyűlésben. Nem adott létszámarányos bizottsági helyeket a Fidesz-Kdnp képviselőinek.
Hiába, a Fidesz-Kdnp úriember:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés