Mese a zöld szélerőműparkról

2022. február 8. 14:55

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Vaskupolával semlegesítik a józan érveket, ha véletlenül támadnának.

„Egyszer volt, hol nem volt, ott, hol Csipkerózsika aludta álmát s a Grimm-fivérek gyűjtötték meséiket, volt egyszer egy mondák övezte, érintetlen, sűrű erdő. Tekintélyes famatuzsálemek fotoszintetizáltak benne szorgosan, kötötték megfele a szén-dioxidot, ahogy illik; a rohanó, zajos hétköznapokból menekülő városlakók hallgatták ott a madárcsicsergést, kibocsátásmentesen lelve felüdülést a vaskos bükkök között, távol a modern civilizáció minden zavaró jelétől. Egyedüli tereptárgyként Csipkerózsika XV. századi kastélya sejlett fel az erdőszélen, épp csak azért, hogy teljessé tegye a romantikus hangulatot.

Mígnem egy vészterhes napon jött a Nagy Zöld Szellem az ő terebélyes szemellenzőjével, és felkiáltott:

Hohó! Mennyi-mennyi hektár, ahol csak a lazsálás megy: vörös kányák, fehér szarvasok és nagyfülű denevérek lebzselnek itten nap mint nap, miközben sudár szélturbinák is termelhetnék a hasznosabbnál hasznosabb kilowattokat (valamivel csak működtetni kell a citrusprést és a távirányítású rolót).

Úgyis végzett némi pusztítást a fák körében két korábbi vihar – szinte fel se tűnik, ha rácsatlakozunk a meglévő veszteségekre, és a szent klímacél érdekében utakkal szabdaljuk szét az eddigi egybefüggő erdőterületet (Európa egyik legsokszínűbb biotópját), beleöntünk a talajba jó sok ezer tonna betont, valamint lekapunk még néhány fiatalabb fát. Konkrétan így, első körben »extrém keveset«: bükkből csupán 250-et, plusz még egy nagyobb tétel lucfenyőt, de az részletkérdés. A legidősebb kinyírandó bükk 195 éves, ám neki is meg kell értenie, hogy áldozatok nélkül nincs győzelem.”

Nyitókép: Pixabay, klímatüntetés Berlinben

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elolvastam az egészet. Döbbenet.

Azok után, hogy a környezetvédelem nevében leromboltak egy templomot, mert kellett a hely a külszíni lignitbányának, engem már nehezen lepnek meg a németek. De azért próbálkoznak rendesen, azt el kell ismerni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés