Emmanuel Macron is Moszkvába utazott, az orosz-ukrán konfliktusról tárgyal Putyinnal hétfőn

2022. február 7. 7:59
Elemzők szerint komoly kockázatot vállal Macron, küldetése kínosnak bizonyulhat, ha üres kézzel tér haza.

Diplomáciai látogatást tesz Emmanuel Macron hétfőn Moszkvában, a francia elnök Vlagyimir Putyinnal tárgyal az orosz-ukrán konfliktusról. A Reuters cikke szerint 

Macron szeretne kötelezettségvállalást kérni az orosz elnöktől, hogy nem támadják meg Ukrajnát.

A találkozó előtt Macron többször is egyeztetett a nyugati szövetségesekkel, Joe Biden amerikai elnökkel, Boris Johnson brit kormányfővel, valamint Putyinnal és az ukrán vezetővel is. Kedden Kijevbe látogat a francia elnök.

Emmanuel szerint lehetséges az ukrajnai háború elkerülését célzó megállapodás, és jogos, hogy Oroszország felveti saját biztonsági aggályait. A Journal du Dimanche című napilapnak arról beszélt a francia elnök, hogy Oroszország célja „nem Ukrajna, hanem a szabályok tisztázása a NATO-val és az EU-val”. Szerinte Putyin nyitott lesz a szélesebb körű kérdések megvitatására a hétfői tárgyaláson.

Elemzők szerint komoly kockázatot vállal Macron, küldetése kínosnak bizonyulhat, ha üres kézzel tér haza. A látogatás egyik célja az lesz, hogy a francia elnök időt nyerjen és néhány hónapra befagyassza a feszült nemzetközi helyzetet.

„Az elnök számára ez egy lehetőség, hogy megmutassa vezető szerepét Európában” – mondta egy francia kormányzati forrás. Macron moszkvai és ukrajnai látogatására kevesebb mint három hónappal a francia elnökválasztás előtt kerül sor. Politikai tanácsadói potenciális választási nyereséget látnak benne, bár Macron még nem jelentette be, hogy indul-e a választáson.

Fotó: MTI/ EPA/ AFP/ Gerard Julien

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valamint ne menjen haza:-))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés