Megtartják a hétfői figyelmeztető sztrájkot a tanárok

2022. január 29. 10:15
Az Emmi szerint nem lehet törvényes a hétfőre tervezett sztrájk.

A bíróság első fokon meghozott döntése szerint (még elégséges szolgáltatásként gyermekfelügyelettel) jogszerű a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága által szervezett figyelmeztető sztrájk 2022. január 31-én, reggel 8 és 10 óra között – közölték a szakszervezetek pénteken kora este, írja a Portfolio.  "A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és Pedagógusok Szakszervezete által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés" – közölte mindkét érdekvédelmi szervezet saját Facebook-oldalaikon pénteken délután. Tájékoztatásuk szerint a szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e, írják.

Lejárt a határidő

„A bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk” – jelent meg az MTI-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának a közleménye nagyjából egyidőben azzal, hogy a bíróság a pedagógus szakszervezeteknek adott igazat (szintén péntek délután). A minisztérium olyan közleményt tett közzé az MTI-ben, amiben nem említik a döntés eredményét. „Jogerős bírósági döntés azért nem lesz meg hétfőig, mert

a szakszervezetek kicsúsztak a határidőből.

Bár a szakszervezetek már decemberben – a Kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni. Így a szükséges hiánypótlások miatt, csak ezen a héten, kedden tudta a bíróság megküldeni kérelmüket a Kormány képviselőinek” – írta az Emmi. „Tekintettel arra, hogy a bíróság végül január 28., péntek reggel 9 óráig kérte be az érintett felek álláspontját, még ha döntés is születne a mai napon, az elsőfokú bíróság határozata – a fellebbezésre rendelkezésre álló idő miatt – legkorábban 5 nap múlva válik jogerőssé” – áll az Emmi közleményében, amelyet nagyjából akkor adtak ki, amikor a bíróság meghozta az elsőfokú végzést, a kormányzat ellenében, a pedagógusok mellett.

Néhány órával az Emmi közleményét követően, kora este közös közleményt adott ki a két szakszervezet. A két szakszervezet péntek kora este közölte: „a sztrájkbizottság teljes mértékben jószándékúan jár el, amikor már az első fokon meghozott döntés alapján megtartja a sztrájkot, ráadásul az utolsó pillanatig kivárt. Ezzel a kormány nemcsak a sztrájkban részt venni kívánó munkavállalókat hozta nehéz helyzetbe, hanem azokat a szülőket is, akik az utolsó pillanatban tudták meg, hogy a hétfői napon az oktatási intézményekben lesz-e tanítás.

Szándékunktól a kormány részéről érkező folyamatos fenyegetés sem tántorít el,

hiszen folyamatosan nő a sztrájkhoz csatlakozók száma!”

„Kérünk minden pedagógust, oktatásban dolgozót, aki fontosnak tartja a gyermekek, a diákok jövőjét, csatlakozzon a figyelmeztető sztrájkhoz, mert erre még az utolsó pillanatban is van lehetőség! Itt az idő, hogy mindenki álljon ki gyermekeink jövője érdekében és saját magáért! Köszönettel tartozunk a társadalomnak, főként a szülőknek azért a mérhetetlen szimpátiáért, amellyel támogatják az oktatásban dolgozók ügyét! Kérjük a sztrájkolókat, vegyék fel a kockás inget! A figyelmeztető sztrájk ideje alatt készítsenek fotót, csoportképet” – írja a két szakszervezet.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán. Illusztráció.

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EMMI ne veszítse el a méltóságát, elég, ha a tanárok nagy részével ez már megtörtént.
Viszont az EMMI - és minden kompetens szervezet, személy - most már kidolgozhatná a használható 21. századi oktatás alapmodelljét.
Ugyanezt kellene tennie az MLSZ-nek a futballban és még sok minden másnak a maga területén,
Súlyosak a társadalom hiányosságai a foglalkozások méltóságának biztosítása tekintetében.
Tehát: sztrájkoljanak, de annak legyen érdemi értéke, ne az egyénieskedés felé menjenek, attól meg, hogy politizáljanak, az Isten óvja a pedagógusok szakszervezeteit.

Megnősült a Szocializmus!
Elvette a Munkakedvet.

Az érdeklődés a 2 szarszervezet fb oldalán konvertál a 0-hoz.. 500 körüli résztvevő és 500 körüli érdeklődő......... volt ma reggel.

Szeretnék látni hétfü este egy összesített létszámot. Szerintem a 700 ezret is el fogja érni....:)

Ó, duplán csesszétek meg!

Nem volt elég a szivárvány?!?

Alapvetően különben nem szeretem a kockás mintát, de van egy jó szabású kockás blúzom, ami nemrég kapott tőlem amnesztiát...úgy látszik innentől a kockás is a szivárvány sorsára jut, megy a tesco konténerbe.

A sztrájk jogszabálysértő. A mégis megtartott sztrájk már a feles
alkotmányozás előszele?

A társadalom megbecsülését és ezzel párhuzamosan a nagyobb anyagi
presztizst áldozatos munkával kell kiérdémelni. Ez a sztrájk
ilyenformán kontraproduktív.

Ha az iskolavezetés nem szabálykövető, akkor milyen alapon követelik
meg bármilyen szabályok betartását akár a tanároktól, akár a diákoktól,
akár a szülőktől.Ami sürgető: a tanítás méltóságának elérése, azaz, egyszerűen el kell távolítani az osztályokból a kezelhetetlen tanulókat, számukra, összevont osztályokban kell - speciális narratívákkal - a tanítást biztosítani.

Megtolni a választási kampányban azt a DK-MSZP-stb.-t, amelynek a legutóbbi kormányzása alatt kerestek mondjuk nettó százezret (a többgyerekes pedagógusok is...).

Izé, ha már az adatok leadása, a Kubatov listáról gondolom hallottál.
Csak ha már az adatgyűjtést emlegeted...

A Gugli a te barátodi is!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés