Szijjártó: Magyarország 150 ezer adag vakcinát adományoz Ecuadornak

2022. január 26. 7:12
Egyre több magyar cég találja meg a számítását az ecuadori piacon, mondta a külügyminiszter.

Az ecuadori kormány kérésére Magyarország 150 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adományoz a dél-amerikai országnak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán. Az intézkedéstől azt várják, hogy Ecuador fel tudja gyorsítani az oltási kampányát, így jobban ellen tud állni a világjárvány kihívásainak, illetve Magyarország még inkább hozzá tud járulni a világjárvánnyal szembeni globális védekezés sikeréhez – közölte a magyar diplomácia vezetője. Leszögezte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a világ minden pontján fel tudják gyorsítani az oltási kampányt, mert a lassú oltási kampányok, az alacsony átoltottsági ráta okozza alapvetően az újabb variánsok és mutánsok kialakulását. Ezek a variánsok pedig hamar eljutnak, eljutnának Európába is, amit meg kell akadályozni – tette hozzá.    

A két ország gazdasági együttműködése dinamikusan bővül

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a világjárvánnyal az egész világ komoly küzdelmet folytat. A vírus nem ismer határokat, és az látszik, hogy egy-egy kialakuló új variáns napokon vagy heteken belül több ezer, több tízezer kilométerrel távolabb található országokban is felüti a fejét – jelezte. Ez a helyzet a latin-amerikai kontinensen is, ahol komoly küzdelmet folytatnak a járvánnyal szemben – fűzte hozzá. Ecuadorral – folytatta – egyébként is szoros együttműködése alakult ki Magyarországnak, amely

egyetlen közép-európai országként nagykövetséget tart fenn a dél-amerikai országban.    

Az elmúlt időszakban a két ország gazdasági együttműködése is dinamikusan bővült. Egyre több magyar cég találja meg a számítását az ecuadori piacon, és onnan kiindulási pontként aztán tovább terjeszkednek a latin-amerikai piacokra – mondta Szijjártó Péter. Megjegyezte, már korában is volt egészségügyi együttműködés Ecuadorral: Magyarország 20 ezer, különleges gyermekbetegségek megelőzésére alkalmas oltóanyagot szállított számukra, illetve küldött 100 ezer maszkot, tekintettel az országban tartózkodó sok venezuelai menekültre is – idézte fel a külügyminiszter.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes! Ezért nem volt baj, hogy túl sokat vettünk mindenből. Lesz annak gazdája.

Reméljük. De ha azt a 150 000 vakcinát fölhasználják, az önmagában eredmény. Ennyivel csükken a tér a vírus mutálódására.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés