Szijjártó: Nem akarunk semmilyen Kelet-Nyugat konfliktus áldozataivá válni

2022. január 24. 13:30
A miniszter szerint természetes, hogy Orbán Viktor tárgyalni fog Vlagyimir Putyinnal, és feltette a kérdést, hogy Joe Bident vagy Antony Blinkent mikor kritizálják majd ugyanemiatt.

Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

El kell kerülni a hidegháborút

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében leszögezte, hogy el kell kerülni egy újabb hidegháborút, illetve a hidegháborús hangulat szítását, az ugyanis egyszer már tragikus következményekkel, elvesztegetett évtizedekkel járt Közép-Európában.

Nem akarunk semmilyen Kelet-Nyugat konfliktus áldozataivá válni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Rámutatott, hogy ebből kiindulva

a kormány minden olyan lépést ellenez, amely élezi a helyzetet, ugyanakkor támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket,

a konfliktus tárgyalásos rendezése irányába mutató intézkedéseket, az üzengetés helyetti közvetlen tárgyalásokat és kommunikácót.   

Közép-Európa rá van utalva az orosz energiahordozókra

„Mindenfajta hisztériakeltésnek azonban jó lenne véget vetni” – mondta. Szijjártó Péter az esetleges újabb nyugati szankciókkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ideje lenne elemezni, hogy kire, milyen hatással voltak az eddigi korlátozások, hogyan alakult az egyes államok Oroszországgal folytatott gazdasági együttműködése. Aláhúzta, hogy Közép-Európa rá van utalva az orosz energiahordozókra, és hangsúlyozta, hogy

ennek a helyzetnek a fenntartásában szerinte nagy szerepe van azoknak, akik most a leghangosabban követelik a szankciókat.

Azt pedig természetesnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kijelentette, hogy komolytalanok az ezzel kapcsolatos bírálatok, és feltette a kérdést, hogy vajon Joe Biden amerikai elnököt vagy Antony Blinken külügyminisztert mikor fogják elkezdeni kritizálni, hiszen az elmúlt időszakban mindketten többször is egyeztettek orosz kollégáikkal.

(MTI)

Kép forrása: JOHN THYS / POOL / AFP

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés